Pred sodiščem so se pojavili protestniki z napisi Osvobodite gospo Meng. Foto: Reuters
Pred sodiščem so se pojavili protestniki z napisi Osvobodite gospo Meng. Foto: Reuters
Meng Vandžov izpuščena iz pripora

finančni direktorici kitajskega Huaweia Meng Vandžov dovolil na prostost. Na sodišču se mora znova zglasiti 6. februarja.

Ob tem je morala hči ustanovitelja kitajskega telekomunikacijskega tehnološkega velikana Huawei pristati na izpolnitev še nekaterih drugih pogojev: brez obvestila ne sme zapustiti svojega bivališča, predati je morala vse potne liste in druge dokumente, za nove pa ne more zaprositi, pristati je morala na elektronski nadzor, med 23. uro zvečer in 6. uro zjutraj pa tudi ne sme zapustiti svojega doma.

Iz kitajskega tehnološkega giganta so sporočili, da zaupajo v kanadski oz. ameriški pravni sistem, da bo v naslednjih postopkih prišel do pravičnih zaključkov.

46-letnico so 1 .decembra v Kanadi prijeli zaradi domnevnega kršenja sankcij proti Iranu, ZDA pa zahtevajo njeno izročitev. Kanadsko tožilstvo je nasprotovalo odobritvi varščine zaradi domnevne nevarnosti pobega.

Peking je zaradi njenega prijetja zelo razburjen in je že zagrozil, da bo zaostril trgovinsko vojno z ZDA, poroča BBC. Od Kanade so takoj po prijetju zahtevali takojšnjo izpustitev finančne direktorice.

Meng Vandžov izpuščena iz pripora