Nekatere države Huawei obtožajo povezav s kitajskimi obveščevalci. Foto: EPA
Nekatere države Huawei obtožajo povezav s kitajskimi obveščevalci. Foto: EPA

Moška zaposlena na področju telekomunikacij sta bila aretirana v torek, osumljena pa sta "delovanja za kitajske službe in v škodo Poljski", je navedel tiskovni predstavnik obveščevalnih služb Stanislaw Zaryn.

Poljski državljan Piotr D naj bi bil nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, ki zdaj dela kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Primer Huawei: Po plačilu večmilijonske varščine Meng Vandžov na prostosti

Tiskovni predstavnik poljskih varnostnih služb je nato sporočil, da so kitajskega državljana, imenovanega Weijing W, aretirali zaradi njegovih dejavnosti, ki niso povezane s podjetjem Huawei.

Kitajska vlada je ob aretaciji kitajskega državljana izrazila zaskrbljenost in oblasti v Varšavi pozvala, naj osumljencu zagotovijo vse pravice.

Nad kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei se v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki. V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Vandžov, ki ji v ZDA očitajo kršenja sankcij proti Iranu.

Huawei povezan z obveščevalci?

Več držav je zaskrbljenih zaradi domnevnih povezav Huaweia s kitajskimi obveščevalnimi službami - ne samo zato, ker je ustanovitelj podjetja Ren Žengfej nekdanji uslužbenec kitajske vojske - temveč tudi zato, ker so kitajska podjetja po zakonu zavezana k "podpori, kooperaciji in sodelovanju pri delu državnih obveščevalnih služb", poroča BBC.

Nova Zelandija, Avstrija, ZDA in Japonska so zaradi varnostnih pomislekov Huaweiu prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.