Ameriški predsednik je deset dni po tem, ko je za Severno Korejo dejal, da ne predstavlja več grožnje, dejal, da je ta država še vedno grožnja. Foto: EPA
Ameriški predsednik je deset dni po tem, ko je za Severno Korejo dejal, da ne predstavlja več grožnje, dejal, da je ta država še vedno grožnja. Foto: EPA
Kim Džong Un, Donald Trump
Trump se je s Kimom sestal 12. junija v Singapurju. Foto: Reuters

Trump je v petek sporočil, da politika Severne Koreje "še naprej predstavlja neobičajno in izjemno grožnjo državni varnosti, zunanji politiki in gospodarstvu ZDA".

Opozicijski Demokrati opozarjajo, da Bela hiša nasprotuje prejšnjim Trumpovim samohvalam glede uspeha srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom v Singapurju. "Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje," je namreč 13. junija, dan po srečanju s Kimom, na družbenem omrežju Twitter zapisal ameriški predsednik.

Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer je dejal, da je treba pogajanja s Severno Korejo vzeti precej bolj resno. "Reči, da je problem Severne Koreje rešen, še ne pomeni, da je to res," je dejal.

Na srečanju v Singapurju, prvem srečanju kakšnega ameriškega predsednika in severnokorejskega voditelja, sta Trump in Kim podpisala izjavo, v kateri ZDA Severni Koreji ponuja "varnostna zagotovila", Pjongjang pa se zavezuje, da "si bo prizadeval za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka," brez pojasnila, kaj to pomeni.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer dejal, da bodo sankcije proti Severni Koreji ostale v veljavi, dokler bodo trajala pogajanja glede njenega jedrskega orožja. Severnokorejski mediji pa so poročali, da se je Trump strinjal, da bo ob napredku odnosov umikal sankcije.

Preklic "provokativnih" vojaških vaj
Do obnove ameriških sankcij prihaja po odločitvi ZDA, da prekličejo za avgust načrtovane vojaške vaje z Južno Korejo v podporo pogajanjem s Severno Korejo. Trump je vaje označil za "provokativne" in "drage". ZDA so do takrat redne vaje z Južno Korejo označevale za obrambne in ključne za vojaško zavezništvo s Seulom, poroča BBC.

Ameriško obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je obrambni minister James Mattis za "nedoločen čas zaustavil" nekatere skupne vaje z Južno Korejo, kjer imajo ZDA razporejenih skoraj 30.000 vojakov.

Severna Koreja je vajam leta ostro nasprotovala in jih tudi sama označevala za provokativne in kot vaje za napad. Tudi Kitajska je izražala nasprotovanje ameriško-južnokorejskim vajam.

Tako so preklicane vaje, ki naj bi se začele avgusta, ni pa jasno, ali so preklicane tudi tiste, načrtovane za pomlad 2019.