Predsednika Korej, Mun in Kim, na vrhu gore Paektu, ki velja za sveto goro vseh Korejcev. Foto: Reuters
Predsednika Korej, Mun in Kim, na vrhu gore Paektu, ki velja za sveto goro vseh Korejcev. Foto: Reuters
Kim Dže In je sicer navdušen hribolazec, ki je obredel vse južnokorejske vrhove, dvakrat je bil tudi na odpravah v Himalaji, z obiskom Paektuja pa se mu je izpolnila življenjska želja. Foto: Reuters
Končano srečanje Mun Dže Ina in Kim Džong Una

Državniški vrh Korej se je sklenil na moč simbolično, s skupnim vzponom obeh predsednikov na najvišjo goro korejskega polotoka, ki ima mitološko posebno mesto tako v tradicionalnem korejskem verovanju kot komunistični ideologiji ter služi kot skupna točka v korejski nacionalni identiteti. Južnokorejski predsednik Mun Dže In je pod vrhom zajel vodo iz vulkanskega jezera, ki ga po korejskem verovanju napajajo vode iz nebes, nato pa je vodo zlil na vrhu gore. Pri tem ga je vseskozi spremljal Kim Džong Un in celotni delegaciji obeh držav. Na vrh Paketuja sicer vodi moderna gondola, na nižjih pobočjih so sicer razvili tudi smučarsko središče.

Skupna sveta gora vseh Korejcev
Paektu
je 2744 m visoka vulkanska gora na meji s Kitajsko, kjer se je po korejski mitologiji v 24. stoletju pred našim štetjem rodil Dangun, ustanovitelj prvega korejskega kraljestva Gojoseon. Sveta gora igra vidno vlogo v številnih korejskih epih, kot mejna gora je stoletja predstavljala mejnik korejskih kraljestev. V času japonske okupacije je Paektu postal središče korejske gverile, tukaj se je ustanovila tudi komunistična gverila. Komunistična mitologija Severne Koreje je ponovila starodavne vzorce in trdi, da se je na gori Paektu rodil ustanovitelj Severne Koreje Kim Džong Il. Paektu je postala tako tudi sveta gora revolucije in je našla mesto v državnem grbu Severne Koreje, sočasno pa jo omenja himna Južne Koreje.

Po izletu na Paektu je južnokorejska delegacija odletela v Seoul, s čimer se je končal tretji vrh korejskih predsednikov.

Drug teden že novi pogovori v New Yorku
Zunanji minister ZDA Mike Pompeo je v odzivu na tridnevni vrh Korej že pozdravil "pomembne zaveze" Pjongjanga dodal, da so ZDA pripravljene na pogajanja za popolno jedrsko razorožitev Severne Koreje. Pompeo se bo prihodnji teden v New Yorku ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov sestal s kolegom iz Severne Koreje Ri Yong-Hojem.

ZDA so obema čestitale za uspešen izid vrha in pozdravile ponovno potrditev skupne izjave Kima in Trumpa na vrhu v Singapurju o popolni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, vključno s popolno odstranitvijo vseh zmogljivosti v Yongbyonu v navzočnosti inšpektorjev iz ZDA in Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Ameriška vojska ostaja skeptična
Poveljnik ameriških sil v Južni Koreji general Vincent Brooks je sicer varnostnemu forumu v Aspenu sporočil, da so zmogljivosti Severne Koreje za proizvodnjo jedrskega orožja še vedno nedotaknjene. "Še vedno nismo videli konca proizvodnje in odstranitve jedrskega goriva," je dejal Brooks. Severna Koreja je od leta 2011 izstrelila najmanj 85 raket in izvedla štiri eksplozije jedrskih bomb. Od umiritve retorike s Trumpom pa jedrskih poskusov ni bilo več, niti raketnih izstrelitev.

Končano srečanje Mun Dže Ina in Kim Džong Una