Korejske oblasti svarijo, da bi bil tretji val epidemije covida-19 lahko večji od prejšnjih, če se širjenje virusa ne bo umirilo. Foto: Reuters
Korejske oblasti svarijo, da bi bil tretji val epidemije covida-19 lahko večji od prejšnjih, če se širjenje virusa ne bo umirilo. Foto: Reuters

V Hongkongu zadnje dni zaznavajo nenadno rast okužb z novim koronavirusom, zato so sporočili, da potovanj vsaj za zdaj še ne bo.

"V luči nedavnega porasta lokalnih primerov smo se s singapursko vlado odločili, da začetek zračnega potovalnega mehurčka odložimo za dva tedna," je sporočil hongkonški minister za trgovino Edvard Jau. Po več tednih, ko dnevno število novih okužb ni preseglo deset, so namreč v Hongkongu v minulem dnevu potrdili kar 36 okužb, 13 jih je neznanega izvora.

Sorodna novica Med Hongkongom in Singapurjem "potovalni mehurček", v ZDA največ hospitalizacij doslej

Potovanja so nameravali dovoliti z nedeljo

Južnoazijski metropoli sta se želeli s t. i. potovalnim mehurčkom vsaj malce približati potovanjem, ki so bila običajna v času pred pandemijo covida-19, kar naj bi med drugim pomagalo tamkajšnjemu turizmu in letalstvu, ki ju je pandemija močno prizadela.

Na dnevni let naj bi se lahko sicer vkrcali le tisti, ki so v Hongkongu ali Singapurju že vsaj dva tedna in so imeli negativen izvid na testu na novi koronavirus. Poleg tega bi se morali potniki ob prihodu v Hongkong v izogib karanteni že na letališču znova testirati, tisti, ki bi prispeli v Singapur, pa bi si morali naložiti aplikacijo za sledenje stikom.

Dogovor, sklenjen pred tednom in pol, hkrati predvideva, da bodo potovanja za dva tedna prekinili, če bo katero koli mesto v tednu dni naštelo povprečje več kot petih novih primerov okužbe z novim koronavirusom neznanega izvora. Če do višanja števila primerov ne bi prišlo, naj bi po drugi strani 7. decembra začeli višati dnevno kvoto potnikov za dva na dan.

Pandemija covida-19 Hongkonga in Singapurja sicer neposredno ni huje prizadela, saj tam že ves čas zaznavajo nizko število okužb, ker pa gre za majhni populaciji, ki sta hkrati močno odvisni od povezav s tujino, ju je toliko bolj udarila globalna gospodarska kriza, povezana s pandemijo covida-19.

Pandemija covida-19 Hongkonga in Singapurja sicer neposredno ni huje prizadela. Foto: Reuters
Pandemija covida-19 Hongkonga in Singapurja sicer neposredno ni huje prizadela. Foto: Reuters
Za prevoz cepiv proti covidu-19 bo nujen suhi led

Za prevoz cepiv je nujno ohranjati nizke temperature, kar je posebej pomembno pri Pfizerjevem cepivu, ki ga je treba hraniti na temperaturi minus 70 stopinj Celzija, poroča CNN. To je 50 stopinj manj od temperature, ki jo zahteva prevoz drugih cepiv. Podjetje Moderna trdi, da je cepivo, ki ga razvija, mogoče hraniti v hladilnikih, ki jih imajo običajno lekarne. Kot kaže, pa bo prihodnje leto na voljo več doz cepiva Pfizerja kot cepiva Moderne, kar bo poseben logistični zalogaj.

Pfizer načrtuje, da bo prihodnje leto v javnost poslal 1,3 milijarde doz svojega cepiva, za kar bo podjetje potrebovalo veliko suhega ledu, ki ohranja temperaturo minus 78 stopinj Celzija, pa tudi veliko količino primernih shranjevalnih naprav. Združenje proizvajalcev suhega ledu iz ZDA in Kanade zagotavlja, da bo kos zahtevam, saj proizvajalci na dan skupno ustvarijo 30.000 ton suhega ledu, po njihovih predvidevanjih pa bodo za prevoz cepiv v prihodnjem letu porabili le pet odstotkov vsega proizvoda.

Proizvodnja suhega ledu. : Reuters
Proizvodnja suhega ledu. : Reuters

V Južni Koreji zaskrbljeni

Korejske oblasti svarijo, da bi bil tretji val epdemije covida-19 lahko večji od prejšnjih, če se širjenje virusa ne bo umirilo. V zadnjem dnevu so v državi zaznali 386 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno so jih našteli 30.403, umrli pa so 503 ljudje s covidom-19. Že četrti dan zapored je število novih primerov okužbe višje od 300.

V državi napovedujejo strožja pravila glede vzdrževanja medosebne razdalje, v prihodnjem tednu pa glede na podatke predvidevajo, da se bo število novookuženih povzpelo nad 400, medtem ko v začetku decembra pričakujejo že po približno 600 dnevnih okužb. Trenutno en okuženi prebivalec okuži še 1,5 človeka.

Premier Čung Sjekjun je s petkom prepovedal vsa druženja ljudi, medtem ko so ostali lokali in nočni klubi odprti, prav tako v državi še vedno izvajajo verske obrede in športne dogodke. Južna Koreja se sicer pogaja, da bi si zagotovila cepivo, ki bi zadostovalo za 30 milijonov prebivalcev.