Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters

Od samega začetka si bogatejše države jemljejo večino zalog in s tem potencialno višajo ceno za vse preostale, ki se bojujejo proti pandemiji, je pojasnil generalni direktor WHO-ja.

Države, ki so si rezervirale presežne količine cepiva, je Adhanom Ghebreyesus pozval, naj jih sprostijo in namenijo globalnemu programu Covax, katerega namen je zagotoviti enakomerno porazdelitev cepiva po svetu.

"In pozivam države in proizvajalce, naj nehajo sklepati dvostranske dogovore na račun Covaxa," je dodal. Nobena država namreč po njegovih besedah ni izjemna in ne sme preskakovati vrste ter cepiti svojih prebivalcev, medtem ko druge ostajajo brez cepiva.

Sorodna novica EU skupno zagotovil 760 milijonov odmerkov cepiva, dovolj ga bo za 80 odstotkov prebivalcev

"Znanost je naredila svoje. Ne zapravimo priložnosti, da bi zaščitili življenja najbolj ogroženih in zagotovili, da imajo vsa gospodarstva pošteno možnost okrevanja," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Revne države še nimajo cepiva

Kot je pojasnil, je do zdaj 42 držav začelo izvajati programe cepljenja. Med temi je 36 držav z visokimi, šest pa s srednjimi prihodki. "Jasna težava je, da države z nizkimi prihodki in večina s srednjimi prihodki še ne prejemajo cepiva," je dejal in dodal, da so bogate države že na začetku pokupile večino zalog različnih cepiv.

Globalna pobuda Covax je do zdaj sklenila dogovore za dve milijardi odmerkov cepiv. Covax si prizadeva zagotoviti cepiva za 20 odstotkov prebivalstva v vsaki sodelujoči državi do konca leta, pri čemer je zagotovljeno financiranje za 92 držav z nizkimi in nižjimi srednjimi prihodki, vključenimi v shemo.

Covax je pobuda WHO-ja in dveh velikih mednarodnih javno-zasebnih partnerstev – Gavi, ki razdeljuje cepiva otrokom po svetu, in Cepi, ki pomaga razvijati cepiva.