WHO se je več mesecev pogajal s Pekingom glede mednarodne preiskave na Kitajskem. Foto: Reuters
WHO se je več mesecev pogajal s Pekingom glede mednarodne preiskave na Kitajskem. Foto: Reuters

Namen obiska desetih preiskovalcev je izslediti izvor novega koronavirusa. WHO je sicer sporočil, da je bila težava odobritev vizumov, v Pekingu pa pravijo, da vzrok za zastoj dolgo načrtovane misije ni le vprašanje izdaje vstopnih vizumov.

"Pandemija je še vedno zelo resna, Kitajska pa dela vse, da jo prepreči in nadzoruje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing. "Ne gre samo za vprašanje vizumov," je zagotovila.

"Vprašanje izsleditve izvora virusa je neverjetno zapleteno. Da bi zagotovili nemoteno delo mednarodne skupine strokovnjakov na Kitajskem, moramo izvesti potrebne postopke in sprejeti ustrezne dogovore," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva. Zagotovila je, da si država "po najboljših močeh prizadeva ustvariti dobre pogoje za mednarodno strokovno skupino, da pride na Kitajsko".

Nekaj več kot leto dni po tem, ko so v Vuhanu na Kitajskem prvi na svetu potrdili okužbe z novim koronavirusom, naj bi deset uglednih znanstvenikov, ki jih je WHO izbral v dolgem izbirnem postopku, odpotovalo na Kitajsko, da bi poskušali izslediti izvor virusa.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v torek izrazil razočaranje nad tem, da Peking še ni dokončno odobril prihoda skupine. Dodal je, da je v stiku z visokimi kitajskimi uradniki, da bi bilo jasno, "da je misija prioriteta za WHO in mednarodno skupino". "Zagotovili so mi, da pospešujejo notranje postopke, da bi lahko čim prej prišli," je dejal Tedros.

Novi koronavirus so prvič zaznali v Vuhanu konec leta 2019, vendar pa njegov izvor še vedno ni popolnoma pojasnjen. Izbruh naj bi bil povezan s tržnico z mesom eksotičnih živali, tam pa naj bi virus tudi prešel na človeka.

A izvor virusa ostaja nepotrjen. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da izvor morda vendarle ni bil na tržnici.

Nekatere raziskave kažejo, da med netopirji že desetletja krožijo koronavirusi, ki lahko okužijo ljudi. Ni pa znano, katera žival naj bi prenesla virus od netopirja na ljudi.