Protestniki med vdorom v mestno skupščino. Foto: Reuters
Protestniki med vdorom v mestno skupščino. Foto: Reuters

Incident je bil vrhunec večmesečnih in najdrznejših protestov proti kitajski komunistični partiji po protestih na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989. Proteste je sprožil predlog zakona, ki bi mestnim oblastem omogočal izročanje osumljencev za huda kazniva dejanja celinski Kitajski.

Skupina protestnikov je 1. julija 2019 vdrla v mestno skupščino, kjer so med drugim razbili okna, s sten potrgali fotografije voditeljev mesta in zasedli plenarno dvorano.

Dvanajst protestnikov je bilo obsojeno na kazni od štirih do sedem leta zapora. Med obsojenci je tudi 45-letni igralec Gregory Wong, ki se je izrekel za nedolžnega, a je bil vseeno obsojen na več kot šest let zapora.

Politična aktivista Ventus Lau in Oven Čov, ki sta priznala krivdo, sta dobila 54 mesecev in 20 dni oziroma 61 mesecev in 15 dni zapora.

Na ulicah Hongkonga je več mesecev protestiralo na stotisoče ljudi. Foto: Reuters
Na ulicah Hongkonga je več mesecev protestiralo na stotisoče ljudi. Foto: Reuters

Čov je dejal, da je bil povod za proteste vladna zavrnitev umika zakona o izročanju osumljencev, potem ko je svoje nestrinjanje na ulicah Hongkonga izrazilo milijon protestnikov.

"Ne glede na to, kakšno kazen mi bo dosodilo sodišče, bom še naprej vztrajal in svoj strah spremenil v silo za spremembo, tako kot tistega dne, ko sem stopil v sobo," je Čov povedal na sodišču pred izrekom kazni.

Po njegovih besedah so njihova dejanja izhajala iz potrebe po zavzemanju za osnovne človekove pravice, ki so bile ogrožene.

"Martin Luther King, vodja gibanja za človekove pravice, ki je vedno zagovarjal miroljubne in racionalne proteste, je nekoč dejal: Nemiri so jezik neslišanih," je Čov še povedal sodišču.

Sodnik Li Či Ho je takratni incident opisal kot "resen" udarec pravni državi v mestu in opozoril, da je imel vdor v mestno skupščino dolgoročne posledice za družbo.

Po podatkih policije je bilo v povezavi s protesti leta 2019 aretiranih več kot 10.200 ljudi, od katerih jih je bilo 2937 doslej obtoženih kaznivih dejanj, vključno s spodbujanjem nemirov, nezakonitim zbiranjem in kaznivim dejanjem poškodovanja lastnine.