Uradni sprejem za Kima in severnokorejsko delegacijo. Foto: Reuters
Uradni sprejem za Kima in severnokorejsko delegacijo. Foto: Reuters

Prvo srečanje med voditeljema je potekalo v univerzitetnem kampusu na Ruskem otoku v bližini pristaniškega mesta Vladivostok na ruskem Daljnem vzhodu. Kim je v Rusijo prispel z vlakom, njuno srečanje pa je bilo polno nasmeškov in spodbudnih misli. Pogovori so trajali trikrat dlje od predvidenih 50 minut.

Putin in Kim Džong Un prvič iz oči v oči

"Severna Koreja potrebuje zagotovila za svojo varnost, ohranitev svoje suverenosti," je še dejal ruski predsednik in dodal, da je treba "vzpostaviti veljavo mednarodnega prava, se vrniti k temu, da bo razmere po svetu obvladovalo mednarodno pravo in ne zakon najmočnejšega".

To je bila zelo pomembna izmenjava mnenj iz oči v oči.

Kim Džong Un

Kim je Putina prosil, naj stališča pojasni tudi ZDA

Putin je tudi napovedal, da bo o pogovorih s Kimom seznanil tudi Washington. "Ni nobenih skrivnosti, nobenih zarot. Kim sam nas je zaprosil, naj Američane seznanimo z našimi stališči," je še dejal predsednik Rusije. Povedal je tudi, da ruski interesi sovpadajo z washingtonskimi, saj se obe državi zavzemata za "popolno jedrsko razorožitev". "Dobil sem vtis, da ima severnokorejski voditelj enako stališče. A potrebujemo zagotovila za varnost, to je vse. O tem moramo razmisliti vsi skupaj," je še dejal Putin.

Oba sta pogovore označila za "vsebinske". Kim je povedal, da sta izmenjala stališča o vseh zadevah skupnega interesa in glavnih težavah. Izrazil je še upanje, da bodo pogovori med stranema še naprej tako plodni in konstruktivni kot doslej.

Po poročanju tujih medijev je Putin znan po tem, da pusti tuje voditelje čakati, na srečanje s Kimom pa je prišel pol ure pred začetkom. Foto: Reuters
Po poročanju tujih medijev je Putin znan po tem, da pusti tuje voditelje čakati, na srečanje s Kimom pa je prišel pol ure pred začetkom. Foto: Reuters

Kaj lahko stori Rusija?

Ruski predsednik je Kimu ob začetku vrha dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. "Prepričan sem, da bo vaš obisk v Rusiji pomagal pri boljšem razumevanju mogočih načinov za rešitev razmer na Korejskem polotoku, kaj lahko naredimo skupaj in kaj lahko Rusija stori za podporo pozitivnega procesa, ki trenutno poteka," je dejal Putin in pozdravil tudi prizadevanja Severne Koreje za normalizacijo odnosov z ZDA in dialog z Južno Korejo.

Kim pa je po pogovorih dejal, da je bilo njuno srečanje "zelo koristno za razvoj zgodovinskih odnosov med državama, ki sta dolgo prijateljici in imata zgodovino, v bolj trdne in stabilne odnose". "V Rusijo sem prinesel tople pozdrave našega naroda," je še dodal in znova poudaril željo po izboljšanju dvostranskih odnosov.

Meč, ki ga je Kim podaril ruskemu predsedniku. Foto: Reuters
Meč, ki ga je Kim podaril ruskemu predsedniku. Foto: Reuters

Brez skupne izjave

Srečanju med Kimom in Putinom za zaprtimi vrati, na katerem sta bila poleg voditeljev prisotna le še tolmača, so sledila razširjena pogajanja delegacij obeh strani, ki naj bi trajala več ur. Po navedbah ruskih virov pa po pogajanjih ni pričakovati, da bi državi sklenili kak sporazum, prav tako ni predvidena skupna izjava ob koncu vrha.

Kim širi krog tujih sogovornikov

Vrh v Vladivostoku je bil prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljev po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju v Vietnamu, ki ni prineslo nikakršnega dogovora. Severna Koreja je za neuspelo srečanje takrat okrivila ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, ki ga je obtožila, da "govori neumnosti" in zahtevala, da ga zamenja "nekdo, ki je bolj skrben", piše BBC.

Od marca lani se je Kim Džong Un dvakrat srečal s Trumpom, štirikrat s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in trikrat z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Foto: Reuters
Od marca lani se je Kim Džong Un dvakrat srečal s Trumpom, štirikrat s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in trikrat z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Foto: Reuters

Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo. Kremelj meni, da je edina možnost za jedrsko razorožitev Severne Koreje obuditev šeststranskih pogovorov. Ti so se začeli leta 2003, na njih pa so sodelovali obe Koreji, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, a so zdaj zamrli.

Rusija si želi severnokorejske minerale in kovine

Rusija v Severni Koreji išče tudi gospodarske priložnosti, saj trgovinska menjava med državama trenutno znaša le dobrih 30 milijonov evrov. Največji razlog so mednarodne gospodarske sankcije proti Pjongjangu. Po poročanju Guardiana Moskva pogleduje k severnokorejskim rudninam in redkim kovinam, Pjongjang pa si želi ruska vlaganja v zastarele tovarne, železnice in drugo infrastrukturo.

Po pogovorih s Putinom se bo Kim srečal še z "običajnimi državljani Rusije" ter poskusil tradicionalne ruske jedi, čeprav je s seboj pripeljal svojega kuharja.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla Kim Džong Il, oče Kim Džong Una, in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Prvo rokovanje Putina in Kima