Razmere v Petropavlovsku v Kazahstanu. Foto: Reuters
Razmere v Petropavlovsku v Kazahstanu. Foto: Reuters

Reke zaradi tajanja snega še naprej naraščajo. Trenutno je najhuje ob reki Ob, saj se dviga tudi raven njenih pritokov. Sistem Ob-Irtiš je sicer sedmi najdaljši rečni sistem na svetu. Reka Ob izvira v gorovju Altaj na jugu Sibirije in se izliva v Arktični ocean.

Zaradi naraslih rek je moralo domove zapustiti že več kot 125.000 ljudi, več mest v Rusiji in Kazahstanu pa je pod vodo. Nekateri deli mesta Petropavlovsk, ki leži na severu Kazahstana ob reki Išim, pritoku Irtiša, ki velja za glavni pritok Oba, so popolnoma poplavljeni. Na tem območju je pod vodo že več kot tisoč hiš, več kot 5000 ljudi pa so evakuirali. Preskrba z elektriko in vodo v mestu je prekinjena.

V galeriji si oglejte razmere v Petropavlovsku v Kazahstanu.

Nekaj sto kilometrov stran, v ruski regiji Kurgan, v kateri živi 800.000 ljudi, težave povzroča reka Tobol, ki je prav tako pritok Irtiša. V istoimenskem glavnem mestu Kurgan je raven vode dosegla 6,3 metra. Guverner Vadim Šumkov je dejal, da se približuje "morje vode". "Raven Tobola ves čas narašča, zato se moramo v Kurganu pripraviti na najhujše. Sodržavljani, takoj zapustite območje," je dejal Šumkov.

Na razmere so se odzvali tudi v Moskvi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da se oblasti trudijo z ukrepi, vendar "je voda zahrbtna, zato obstaja velika nevarnost poplavljanja obsežnih območij".

Razmere so zaostrene tudi v ruski regiji Tomsk na jugozahodu Sibirije. V bližini istoimenskega mesta je poplavljenih več kot 140 hiš.