Vladimir Putin in Narendra Modi z najnovejšimi dogovori demonstrirata neodvisnost od Washingtona in Pekinga. Modi ob tem tvega uvedbo ameriških sankcij, Putin pa zamero Kitajske. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Narendra Modi z najnovejšimi dogovori demonstrirata neodvisnost od Washingtona in Pekinga. Modi ob tem tvega uvedbo ameriških sankcij, Putin pa zamero Kitajske. Foto: Reuters

Sporazumu odločno nasprotujejo v Washingtonu, poleg ZDA pa je obisku ruskega predsednika v indijski prestolnici namenjene veliko pozornosti tudi na Kitajskem. V Washingtonu namreč poskušajo na vsak način pritegniti Indijo v svojo protikitajsko koalicijo, v Pekingu pa s precejšnjo nejevoljo gledajo na to, da bo Rusija oborožila njeno največjo strateško tekmico v Aziji z najsodobnejšim orožjem.

Kljub izrecnemu nasprotovanju ZDA, ki so Indiji zagrozile s sankcijami, bodo v New Delhiju podpisali sporazum o nabavi petih protiletalskih sistemov S-400. Posel bo vreden okoli pet milijard dolarjev. Večina orožja, s katerim razpolaga indijska vojska, je sicer sovjetskega oziroma ruskega izvora. V zadnjih letih je Indija začela nabavljati orožje tudi v ZDA, na Japonskem in v Evropi, vendar je odločena obdržati strateško nevtralnost oziroma neuvrščenost.

Vse večje sodelovanje Moskve in New Delhija
Sodelovanje med Indijo in Rusijo se kljub ameriškemu nasprotovanju hitro razvija. Blagovna izmenjava med državama se je na primer samo letos povečala za tretjino, Indija pa je postala tudi pomemben odjemalec ruske nafte in plina. Putin je indijskemu premierju hkrati ponudil, da bi enega indijskega astronavta poslali v ruski del mednarodne vesoljske postaje, saj New Delhi načrtuje, da bi v prihodnjem desetletju poslala svojega astronavta na luno.

Putin obenem, da ne bi pokvaril vse tesnejših odnosov s Pekingom, na primer noče privoliti v preimenovanje azijsko-pacifiške regije v indo-pacifiško območje, s čimer so v Washingtonu polaskali Indiji, zato da bi jo lažje zvabili v svojo protikitajsko azijsko koalicijo.