Kitajska je od Rusija kupila 10 letal Suhoj Su-35 in raketni sistem S-400. Foto: Reuters
Kitajska je od Rusija kupila 10 letal Suhoj Su-35 in raketni sistem S-400. Foto: Reuters
Vladimir Putin, Ši Džinping
Tako Rusija kot Kitajska opozarjajo ZDA, naj prekliče zadnje sankcije. Na sliki predsednika obeh držav Vladimir Putin in Ši Džinping. Foto: Reuters
ZDA uvedle sankcije proti 33 Rusom
Rusija in Kitajska svarita Washington

Kitajska, ki je nedavno kupila 10 ruskih lovcev Suhoj Su-35 in raketni sistem S-400, se ni pridružila sankcijam, ki so jih zoper Rusijo od leta 2014 po pripojitvi ukrajinskega polotoka Krim uvedli ZDA in njeni zahodni zavezniki.

ZDA so zdaj sankcije uvedle zoper oddelek kitajske vojske za razvoj opreme (EDD) in njenega vodjo Li Šangfuja zaradi nakupa orožja od ruskega izvoznika orožja Rosoboronexport.

EDD in Li sta zdaj na ameriškem seznamu blokiranih ljudi, kar pomeni, da so vsa njihova morebitna sredstva v ZDA zamrznjena, ameriškim državljanom pa je poslovanje s temi ljudmi "načeloma prepovedano".

Ob tem so ZDA EDD-ju odvzele dovoljenje za izvoz in ga izločile iz ameriškega finančnega sistema.

Sankcije tudi proti ruskim posameznikom
Ob tem so ZDA uvedle sankcije tudi proti 33 ruskim posameznikom in organizacijam, ki delujejo za ali v korist ruskih obrambnih ali obveščevalnih sektorjev. To pomeni, da bodo sankcij deležni vsi, ki bodo zavestno opravili bistvene transakcije s posamezniki ali organizacijami s seznama.

BBC navaja višjega predstavnika ameriške vlade, ki je dejal, da je namen sankcij kaznovati Rusijo zaradi njenih "zlonamernih dejavnosti".

Opozorila Rusije in Kitajske
Rusija je ZDA opozorila, da se z novimi sankcijami igrajo z ognjem. ZDA po mnenju Moskve spodkopavajo koncept svetovne stabilnosti. "Dobro bi bilo, da bi se spomnili, da obstaja koncept svetovne stabilnosti, ki ga nepremišljeno spodkopavajo z ustvarjanjem napetosti v rusko-ameriških odnosih," je sporočil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, ki je dodal: "Igranje z ognjem je neumno. Lahko postane nevarno".

V Kremlju so ZDA obtožili, da se igrajo igro nepravične konkurence. Gre za poskus uporabe netržnih metod v nasprotju z normami in principi mednarodnega trgovanja, da bi se glavnega tekmeca ameriških proizvajalcev zrinilo s trga, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na sankcije so se ostro odzvali tudi v Pekingu, kjer so ZDA pozvali, naj prekličejo sankcije proti njeni vojski ali pa bodo čutili posledice.

Ruski poslanec Franc Klincevič je sicer dejal, da ameriške sankcije ne bodo vplivale na prodajo ruskih lovcev in raket. "Prepričan sem, da bodo te pogodbe uveljavljene v predvidenih rokih," je dejal.

Azija je najpomembnejši tuji trg za ruske proizvajalce orožja. Od leta 2000 naj bi tja izvozili 70 odstotkov prodanega orožja. Največ povpraševanja ustvarjajo Indija, Kitajska in Vietnam.

ZDA uvedle sankcije proti 33 Rusom
Rusija in Kitajska svarita Washington