Mnogi se še danes ne želijo vrniti v Fukušimo. Foto: EPA
Mnogi se še danes ne želijo vrniti v Fukušimo. Foto: EPA

Tožniki so bili med nesrečo stari med šest in 16 let. Zaradi raka so vsi prestali operacijo, pri kateri so jim v celoti ali delno odstranili bezgavke. V tožbi od upravitelja tovarne Tokyo Electric Power Company (Tepco) zahtevajo 4,8 milijona evrov odškodnine, poroča BBC. Trdijo, da nihče izmed njih nima rakavih obolenj v družini.

Predstavnik Tepca je dejal le, da bodo tožbo komentirali, ko jo bodo preučili.

Strokovnjaki: Vpliva na zdravje ne bo

Jedrska nesreča v Fukušimi se je zgodila 11. marca 2011, ko je močen potres na severovzhodu Japonske sprožil cunami, ki je povzročil okvare v tovarni. To je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986. Strokovnjaki so trdili, da je bil vpliv nesreče na zdravje okoliških prebivalcev mnogo manjši kot v Ukrajini, saj so se sprostile veliko manjše količine radioaktivnega joda. Kljub temu pa so dolgoročni učinki sevanja še vedno stvar razprav in ugibanj.

Skupina strokovnjakov pri Združenih narodih je lani sklenila, da nesreča v Fukušimi ni povzročila nikakršnih neposrednih zdravstvenih težav pri ljudeh. Svetovna zdravstvena organizacija pa je že leta 2013 zapisala, da zaradi nesreče ne bo porasta rakavih obolenj v regiji. Leta 2018 pa je japonska vlada dala odškodnino družini nekdanjega delavca v Fukušiimi, ki je umrl prav zaradi radioaktivnega sevanja.