Kim Jo Džong je od leta 2017 šele druga ženska, ki je postala pridružena članica politbiroja. Foto: Reuters
Kim Jo Džong je od leta 2017 šele druga ženska, ki je postala pridružena članica politbiroja. Foto: Reuters

Do napetosti na Korejskem polotoku prihaja zaradi letakov, ki iz Južne Koreje prihajajo v Severno in imajo "sovražno vsebino" do oblasti v Pjongjangu. Poleg letakov v Severno Korejo prihaja tudi hrana (večinoma riž), ki jo Pjongjang vrača. "Sovražna vsebina" prihaja v Severno Korejo tako po zraku kot v steklenicah po morju.

"Z izvajanjem oblasti, ki mi jo je potrdil vrhovni vodja, naša stranka in država, ukazujem oddelku, zadolženem za odnose s sovražnikom, da odločno izvede naslednjo akcijo," je dejala po poročanju severnokorejske agencije KNCA. Kakšna bi ta akcija lahko bila, ni jasno.

Prekinjena komunikacija

Popolnoma naj bi prenehale delovati osrednja komunikacijska povezava, ki poteka prek posebnega urada za zveze, pa tudi vojaške povezave ter komunikacijska zveza med severnokorejsko delavsko stranko in uradom južnokorejskega predsednika. V torek se je prvič po 21 mesecih zgodilo, da se severna soseda ni odzvala na redne ponedeljkove klice. Leta 2018 sta se državi zavezali k jedrski razorožitvi na Korejskem polotoku.

Kakšna je vloga Kim Jo Džong?

Zakaj se zadnje čase oglaša Kimova sestra, ni znano. Pred tedni je v medijih zaokrožila novica, da naj bi severnokorejski vodja umrl, čeprav so bile pozneje objavljene njegove fotografije, med drugim tudi z nedavnega vrha politbiroja centralnega komiteja Korejske delavske stranke.

Kim Jo Džong je med Kimovimi višjimi svetovalci, prejšnji teden pa je zagrozila tudi z zaprtjem urada za zveze, če prebežniki, ki so iz Severne Koreje pobegnili v južno sosedo, ne bodo nehali pošiljati letakov z vsebino, sovražno do severnokorejskih oblasti. Po njenih besedah gre za sovražno dejanje, ki je v nasprotju z dogovori iz leta 2018.

Kim Jo Džong je štiri ali pet let mlajša sestra Kim Džong Una, s katerim sta med letoma 1996 in 2000 skupaj študirala v Švici. Od leta 2017 je šele kot druga ženska postala pridružena članica politbiroja, odločevalnega organa v državi. Sočasno je podpredsednica propagandnega oddelka Komunistične delavske stranke Koreje.