Gre za stopnjevanje napetosti, potem ko je Pjongjang že pretekli teden večkrat kritiziral Seul zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Foto: Reuters
Gre za stopnjevanje napetosti, potem ko je Pjongjang že pretekli teden večkrat kritiziral Seul zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Foto: Reuters

Pjongjang, ki je Seul označil za "sovražnika", je dejal, da je to prvi v vrsti ukrepov, poroča BBC. Prekinitev povezav je napovedal prek uradne tiskovne agencije KCNA. Popolnoma naj bi prenehale delovati osrednja komunikacijska povezava, ki poteka prek posebnega urada za zveze, pa tudi vojaške povezave ter komunikacijska zveza med severnokorejsko Delavsko stranko in uradom južnokorejskega predsednika.

Po navedbah južnokorejskega ministrstva za združitev njihova severna soseda prvič po 21 mesecih dejansko ni odgovorila na njihove ponedeljkove klice. Sicer sta državi dnevno opravili dva klica ob 9.00 in 17.00. Koreji sta urad za zveze, ki leži v severnokorejskem obmejnem mestu Kaesong, odprli leta 2018. Takrat so se po nizu srečanj voditeljev obeh držav odnosi med njima izboljšali.

Kimova sestra zagrozila z zaprtjem urada za zveze

Sorodna novica Kim za boljši standard svojih ljudi in okrepitev gospodarstva

A Pjongjang je zdaj v pretežni meri znova opustil stike s Seulom, potem ko lansko srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una ni prineslo napredka v pogovorih glede opuščanja jedrskega programa Severne Koreje v zameno za odpravo sankcij. Pjongjang svoje nezadovoljstvo zaradi zastoja izraža zlasti v odnosu do Seula. V zadnjih mesecih je država izvedla že niz provokacij, vključno z več preizkusi orožja in streljanjem na meji med državama.

Kimova sestra Kim Yo-jong je prejšnji teden zagrozila z zaprtjem urada za zveze, če prebežniki, ki so iz Severne Koreje pobegnili v južno sosedo na polotoku jutranje tišine, ne bodo nehali pošiljati letakov z vsebino, sovražno do severnokorejskih oblasti. Po njenih besedah gre za sovražno dejanje, ki je v nasprotju z dogovori iz leta 2018.

Tehnično sta državi še vedno v vojni

Državi sta razdeljeni od druge svetovne vojne, ko so Korejo izpod japonske oblasti osvobodile in si jo razdelile Sovjetska zveza in ZDA. Napeti povojni iodnosi so se stopnjevali do oboroženih spopadov leta 1950. Krvava vonja vihra je divjala do leta 1953, ko je bilo sklenjeno premirje, mirovna pogodba pa še ni bila podpisana, tako da sta tehnično še vedno v vojni.