Kim Džong Un na na vrhu politbiroja centralnega komiteja Korejske delavske stranke. Foto: AP
Kim Džong Un na na vrhu politbiroja centralnega komiteja Korejske delavske stranke. Foto: AP

Napetosti z Južno Korejo in pandemija, ki je ohromila svetovno gospodarstvo, sta dodatna pritiska na že tako oslabljeno gospodarstvo Severne Koreje, ki je zaradi jedrskega programa že tako pod ostrimi mednarodnimi sankcijami.

Na 13. vrhu politbiroja centralnega komiteja Korejske delavske stranke je bila osredotočenost pogovorov usmerjena na razvoj samozadostnega gospodarstva in izboljšanje standarda prebivalcev, je sporočila državna agencija KCNA. Domače gospodarstvo nameravajo okrepiti tudi s povečano proizvodnjo gnojil.

Ravno na začetku maja se je Kim s svojo sestro Kim Jo Džong po dvajsetdnevni odsotnosti iz javnega življenja, zaradi česar so se v medijih pojavila namigovanja o njegovi smrti, pojavil na odprtju tovarne gnojil.

Sicer pa na sestanku poudarili tudi pomen gradnje nepremičnin, ki bi prebivalcem izboljšale življenjski standard.

Med Korejama znova zaostritve

Pjongjang že več dni grozi Seulu z zaprtjem urada za medkorejsko zvezo in drugih projektov, če bo Južna Koreja še naprej pošiljala letake in drugo propagandno gradivo na njeno ozemlje.

Tako se v ponedeljek Severna Koreja ni odzvala na sicer rutinski dnevi telefonski klic Seula, kar se je zgodilo prvič po letu 2018, so sporočili z južnokorejskega ministrstva za združitev. Na ministrstvu dodajajo, da bodo še naprej zavezani dogovorom s severno sosedo in razmišljajo o predlogu zakona, ki bi skupinam preprečil pošiljanje tovrstnega materiala na drugo stran meje.