V nedeljo je Kim Džong Un obiskal vojaško letalsko bazo in opazoval vajo. Foto: Reuters
V nedeljo je Kim Džong Un obiskal vojaško letalsko bazo in opazoval vajo. Foto: Reuters

"Več izstrelkov", pri katerih je šlo za "vodene rakete kratkega dosega", je Pjongjang izstrelil iz mesta Munchon na vzhodu države, je sporočila južnokorejska vojska. Južna Koreja in ameriške obveščevalne službe temeljito preučujejo vprašanja, povezana s temi izstrelki, opravljajo pa tudi več analiz izstrelitve, so dodali v Seulu. Ob zadnji izstrelitvi raket je bilo na vaji tudi več vojaških letal.

Samo marca je Severna Koreja po treh mesecih premora izvedla več izstrelitev raket. Konec preteklega meseca je Pjongjang zatrdil, da so uspešno preizkusili "super velik" raketni lanser. Kot je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, bodo sistem kmalu predali oboroženim silam države.

Varnostni svet Združenih narodov je uvedel stroge sankcije proti Severni Koreji zaradi preizkušanja raketne tehnologije, da bi tako preprečili razvoj raket, ki bi lahko nosile jedrske konice. A severnokorejski voditelj Kim Džong Un vztraja. V svojem novoletnem nagovoru je napovedal, da bo svet že kmalu videl novo strateško orožje v arzenalu Severne Koreje.