Seul je ostro obsodil nove severnokorejske raketne poskuse. Foto: Reuters
Seul je ostro obsodil nove severnokorejske raketne poskuse. Foto: Reuters

V Južni Koreji so zaradi severnokorejskih izstrelkov sklicali zasedanje sveta za nacionalno varnost in ostro obsodili izstrelitev.

Predsedniški urad je severno sosedo opozoril pred nadaljnjimi provokacijami in razvojem jedrskega orožja, ki bo po njegovem mnenju še bolj ogrozil severnokorejski režim.

Kot so sporočili iz južnokorejske vojske, sta izstrelka poletela z območja Tongčangri. "Naša vojska je okrepila nadzor in budnost v tesnem sodelovanju z Združenimi državami in je v stanju polne pripravljenosti," je ob tem v izjavi zapisala južnokorejska vojska.

Predstavnik japonskega obrambnega ministrstva je sporočil, da izstrelitev ogroža mir in varnost Japonske, območja ter mednarodne skupnosti in "je absolutno nesprejemljiva".

Napetosti na Korejskem polotoku so se letos zelo zaostrile, potem ko je Pjongjang izvedel vrsto testnih izstrelitev. Nazadnje so v novembru izstrelili doslej najnaprednejšo medcelinsko balistično raketo z dovolj dosega, da bi lahko zadela ameriško celino.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred časom kot strateško prioriteto določil razvoj motorjev na trdo gorivo za naprednejše izstrelke. Še ta mesec naj bi vodstvo severnokorejske vladajoče partije na srečanju odločalo o usmeritvah za prihodnje leto, ki bo po Kimovih napovedih zgodovinsko.