Japonci opazujejo poročila o izstrelitvi rakete. Foto: Reuters
Japonci opazujejo poročila o izstrelitvi rakete. Foto: Reuters

O izstrelitvi je poročala Japonska, ki je dodala, da ni bila ob tem poškodovana nobena njihova ladja. Raketa je letela 1000 kilometrov daleč na višini 6100 kilometrov.

Potezo Pjongjanga so obsodile ZDA, Japonska in Južna Koreja. "Severni Koreji smo poslali oster protest, saj ta država vse pogosteje izziva na tak način. Sporočili smo ji tudi, da nikakor ne moremo tolerirati tovrstnih dejanj. Skupaj z ZDA in Južno Korejo bomo tesno sodelovali, da bi dosegli cilj, to je razorožitev Severne Koreje," je dejal japonski premier Fumio Kišida.

Iz Bele hiše so sporočili, da je podpredsednica države Kamala Harris sklicala regionalno srečanje ob robu vrha APEC (Azijsko-pacifiški gospodarski forum), Seul pa se zavzema za ostrejše sankcije proti severni sosedi.

Nujne pogovore je Harris opravila z voditelji Japonske, Južne Koreje, Avstralije, Nove Zelandije in Kanade. Voditelji so obsodili dejanje in zagotovili, da bodo izvršili pritisk na Severno Korejo.

V izjavi Bele hiše ob pogovorih šesterice voditeljev v Bangkoku je še navedeno, da so ti opozorili tudi na "močan in odločen odgovor" v primeru, da bo Severna Koreja izvedla jedrski poskus.

Pjongjang je v četrtek izstrelil tudi raketo kratkega dosega, ob tem pa zagrozil z odločnejšim odzivom na vsakršno povečanje ameriške vojaške prisotnosti.

Severna Koreja je v zadnjih dveh mesecih izstrelila že več kot 50 raket, večina med njimi je bila kratkega dosega. Manj je bilo raket dolgega dosega, ki lahko neposredno ogrozijo tudi ZDA, saj so sposobne nositi jedrske konice.