Kim Džong Un s hčerko. Foto: EPA
Kim Džong Un s hčerko. Foto: EPA

Kim je to napovedal po testni izstrelitvi največje severnokorejske medcelinske balistične rakete hvasong-17 18. novembra. Po njegovih besedah je "končni cilj" Severne Koreje "imeti najmočnejše strateške sile na svetu".

Napoved je del Kimovega ukaza, s katerim je povišal več deset častnikov, ki so sodelovali pri izstrelitvi omenjene rakete. Izgradnja jedrskih zmogljivosti bo zanesljivo varovala dostojanstvo in suverenost države in ljudi, je dodal Kim.

Severnokorejski voditelj je raketo hvasong-17 označil za "najmočnejše strateško orožje na svetu" in dejal, da kaže odločenost in zmožnost Severne Koreje, da sčasoma zgradi najmočnejšo vojsko na svetu.

Kim je pohvalil tudi severnokorejske znanstvenike, ki da so naredili "čudovit skok naprej v razvoju tehnologije nameščanja jedrskih konic na balistične rakete".

Voditelj se je slikal z znanstveniki, inženirji in častniki, ki so sodelovali pri izstrelitvi medcelinske rakete. Mediji so poročali, da so ti prisegli, da bodo branili "absolutno avtoriteto" stranke in Kima ter da bodo njihove rakete letele le v smeri, ki jo bo določil Kim.

Raketa hvasong-17 lahko doseže celinske ZDA, ki so zato od Varnostnega sveta ZN-a zahtevale izjavo o kaznovanju Severne Koreje zaradi njenih raketnih testov, ki so jih prepovedale resolucije Varnostnega sveta.