Južni Korejci gledajo poročila o izstrelitvi rakete. Foto: Reuters
Južni Korejci gledajo poročila o izstrelitvi rakete. Foto: Reuters

Po južnokorejskih ocenah je izstrelek letel 300 kilometrov daleč. Padel je v morje zunaj japonske ekskluzivne gospodarske cone.

"Letos je Severna Koreja izstrelila že več raket, kar pomeni, da hitro razvija svojo tehnologijo balističnih izstrelkov," je dejal japonski obrambni minister Nobuo Kiši.

Južna Koreja je sporočila, da je to nezaželena provokacija v času ukrajinske krize. Potezo so obsodile tudi Združene države Amerike, ki so Pjongjang pozvale, naj preneha z "destabilizacijskimi dejanji", a zagotovile, da poskus ni predstavljal resne grožnje.

V Seulu so tudi opozorili, da bi lahko Severni Korejci pospešeno razvijali svoje orožje, medtem ko so oči svetovne javnosti usmerjene v vojno v Ukrajini. V Južni Koreji bodo imeli sicer 9. marca predsedniške volitve.

Pjongjang je zadnji poskus izvedel 30. januarja, ko so testirali najmočnejšo raketo od leta 2017 – balistično raketo srednjega dosega hwasong-12. Raketa je letela okoli 800 kilometrov daleč v smeri odprtega morja, kjer je strmoglavila. Dosegla je višino 2000 kilometrov. Med olimpijskimi igrami, ki so potekale februarja v Pekingu, pa Severni Korejci niso preizkušali raket, kar kaže na dobre odnose s Kitajsko.