Posmrtne ostanke so pripeljali v ameriško oporišče Osan v Južni Koreji. Foto: Reuters
Posmrtne ostanke so pripeljali v ameriško oporišče Osan v Južni Koreji. Foto: Reuters
Kim Džong Un
O vrnitvi posmrtnih ostankov sta se junija na srečanju v Singapurju dogovorila Kim Džong Un in Donald Trump. Foto: Reuters

O vrnitvi posmrtnih ostankov sta se na vrhu v Singapurju 12. junija dogovorila predsednik ZDA Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Trump se je pred Belo hišo Kimu zahvalil, da je držal besedo. "Prepričan sem, da bo še naprej spoštoval svoje obljube," je dodal. Napovedal je tudi, da se bo podpredsednik ZDA Mike Pence srečal z družinami pokojnih vojakov, ko bodo njihovi posmrtni ostanki prispeli v ZDA.

Iz ameriškega vojaškega oporišča Osan v Južni Koreji je v četrtek v Severno Korejo poletelo vojaško letalo. V Wonsanu v Severni Koreji so prevzeli posmrtne ostanke ameriških vojakov in jih nato prepeljali v Osan. Bela hiša je poročanje medijev iz Južne Koreje potrdila.

Pogrešanih 7.700 ameriških vojakov
Do vrnitve posmrtnih ostankov je prišlo 65 let po koncu korejske vojne, ki je potekala med letoma 1950 in 1953 in v kateri je med drugim umrlo tudi 36.000 Američanov. Na uradnem seznamu pogrešanih je 7.700 ameriških vojakov, od tega naj bi jih bilo v Severni Koreji 5.300. Posmrtni ostanki naj bi pripadali ameriškim ujetnikom v delovnih taboriščih in padlim na bojiščih. Med letoma 1990 in 2005 je Pjongjang že vrnil posmrtne ostanke 229 ameriških vojakov, nato pa se je postopek vračanja zaradi poslabšanja dvostranskih odnosov prekinil.

"Po toliko letih je to velik trenutek za številne družine. Hvala, Kim Džong Un," je tvitnil Trump. Poveljnik enot Združenih narodov in ameriške vojske v Južni Koreji, general Vincent Brook, pa je dejal, da je šlo za uspešno misijo, ki je zahtevala veliko usklajevanja. "Zdaj se bomo pripravili, da počastimo spomin na padle, preden jih bomo odpeljali domov," je dodal.

Forenzična identifikacija na Havajih
Posmrtne ostanke bodo najprej odpeljali na Havaje na forenzično identifikacijo, s katero bodo preverili, ali posmrtni ostanki dejansko pripadajo umrlim vojakom. Postopek ugotavljanja bi lahko trajal več let, piše BBC. Uradna žalna slovesnost ob njihovi vrnitvi v domovino bo v sredo.