Pjongjang nadaljuje gradnjo centra za jedrske raziskave v Yongbyonu. Foto: EPA
Pjongjang nadaljuje gradnjo centra za jedrske raziskave v Yongbyonu. Foto: EPA

Informacijo je objavila organizacija North 38, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji. "Satelitski posnetki z datumom 21. junij prikazujejo hitre izboljšave raziskovalnega središča v Jongbjonu," so zapisali. Zaznali so "nadaljevanje operacij" v objektu za bogatenje urana, več novih konstrukcij, vključno z inženirskim uradom in cestno povezavo do zgradbe z jedrskim reaktorjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadaljevanje gradnje po navedbah North 38 "ni povezano z zavezo Severne Koreje k denuklearizaciji". Dodali so, da je od skupin, ki delajo pri jedrskem programu, pričakovati, da bodo nadaljevale svoje dejavnosti, dokler Pjongjang ne bo dal posebnih ukazov.

V organizaciji North 38 so sporočili, da to poudarja, da je "potreben konkreten dogovor, ne pa zgolj izjava z ohlapnimi cilji", poroča Guardian.

Kljub nejasnosti mehčanje
Severnokorejski voditelj se je sicer sredi meseca na vrhu z ameriškim predsednikom zavezal k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka, vendar ni jasno, kaj naj bi to vsebovalo. Trump je prejšnji teden dejal, da se je razoroževanje že začelo.

Pjongjang po srečanju ni govoril o denuklearizaciji, so pa državni mediji omilili propagando proti Washingtonu, ki so ga dolgo označevali za "imperialističnega sovražnika".

Kljub nejasnosti dogovora med ZDA in Severno Korejo Južna Koreja nadaljuje diplomatska prizadevanja. Sever in jug sta se tako ta teden sestala na temo vojaških pogovorov o obnovi komunikacijskih povezav, razmišlja pa se tudi o ponovni vzpostavitvi železniške povezave med obema državama.

Severna Koreja je sicer že pred vrhom uničila poligon za jedrske poskuse v vasi Punggye-ri na severovzhodu države, kjer je izvedla šest jedrskih poskusov.