Lani je na vojaških vajah v Južni Koreji sodelovalo 17.500 ameriških in več kot 50.000 južnokorejskih vojakov. Foto: Reuters
Lani je na vojaških vajah v Južni Koreji sodelovalo 17.500 ameriških in več kot 50.000 južnokorejskih vojakov. Foto: Reuters
Peking
Avtomobil, v katerem naj bi se med dvodnevnim obiskom Pekinga prevažal Kim Džong Un. Foto: Reuters

To je že Kimov tretji obisk Kitajske letos in prvi, ki so ga kitajski mediji vnaprej napovedali. Zapisali so, da bo v Pekingu ostal dva dni.

Kitajska je najpomembnejša diplomatska in gospodarska zaveznica Severne Koreje, zato se je Kim tudi pred srečanjem s Trumpom v Singapurju najprej na posvetovanjih ustavil v Pekingu. Kitajska je prejšnji teden pozdravila otoplitev odnosov med ZDA in Severno Korejo in podpis dogovora o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, še posebej pa Trumpovo napoved o končanju "vojaških iger" ZDA in Južne Koreje, kot jih je sam imenoval. Na novinarski konferenci je celo izjavil, da so te vaje "provokativne", in dodal, da so tudi zelo "draga zadeva, ki je ZDA ne potrebujejo".

Avgusta vaj ne bo
ZDA so zdaj tudi uradno prekinile priprave na skupno vojaško vajo z Južno Korejo, ki je bila predvidena v avgustu, so sporočili iz Pentagona. Ustavitev vojaških vaj je nato potrdil tudi Seul in dodal, da nameravata državi nadaljevati pogovore o nadaljnjih ukrepih.

Lani je na takšni vaji sodelovalo 17.500 Američanov, pri čemer so posebej za ta namen v Južno Korejo poslali 3.000 vojakov. "O prihodnjih obrambnih igrah ni bila sprejeta še nobena odločitev," je dejala predstavnica Pentagona Dana White.