Kim Kyong-hui je druga oseba z desne v prvi vrsti. Foto: Reuters
Kim Kyong-hui je druga oseba z desne v prvi vrsti. Foto: Reuters

Kim Kyong-hui je hčerka ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga in sestra njegovega sina in naslednika Kim Džong Ila, očeta Kim Džong Una.

Kim Džong Un je dal moža svoje tete usmrtiti zaradi "izdaje", poroča BBC.

V nedeljo so državni mediji objavili fotografijo Kim Kyong-hui med novoletno proslavo. V gledališču v Pjongjangu je sedela ob Kim Džong Unu in njegovi ženi.

Po mnenju urednika portala NK news, ki poroča o dogajanju v Severni Koreji, Oliverja Hothama, je pojava Kim Kyong-hui v javnosti presenečenje. "Številni opazovalci Severne Koreje so predpostavljali, da je Kim Kyong-hui pobegnila ali da so jo ubili po smrti njenega moža," je dejal za Reuters.

Da je sedela ob voditelju, kaže, da je ohranila oziroma znova pridobila precejšen vpliv, morda kot svetovalka. "To je tudi opomnik, kako čudna in brutalna je Severna Koreja. Navsezadnje sedi ob človeku, ki je ukazal usmrtitev njenega moža," je dejal Hotham.

Kim Kyong-hui in njen mož Chang Song-thaek sta bila zelo pomembna v času vzpona njunega nečaka pred skoraj desetletjem.

Kim Džong Un je na položaju nasledil svojega očeta leta 2011, razširjeno pa je prepričanje, da je bil Chang eden izmed njegovih mentorjev v času tranzicije.

Dve leti po tem, ko je Kim prevzel položaj, so Changa oboroženi moški na dramatičen način odstranili s sestanka. Po uradni različici je priznal, da je načrtoval zrušitev oblasti.

Številni opazovalci Severne Koreje verjamejo, da naj bi Chang predstavljal grožnjo mlademu voditelju in da je bil ubit v okviru čistk.