Zastava Severne Koreje pred njenim veleposlaništvom v Rimu. Foto: Reuters
Zastava Severne Koreje pred njenim veleposlaništvom v Rimu. Foto: Reuters

"Za azil je zaprosil prejšnji mesec," je po poročanju britanskega Guardiana neimenovan diplomatski vir v Seulu navedel za južnokorejski časnik JoongAng Ilbo.

Italijanske oblasti naj bi bile v mučnem položaju, a naj bi odpravnika poslov "varovale na varni lokaciji". 48-letni Jo je na položaju odpravnika poslov v Italiji od oktobra 2017, ko je Rim izgnal veleposlanika Mun Jong-nama zaradi jedrskega poskusa, ki ga je Pjongjang izvedel mesec dni prej, s čimer je kršil resolucije Združenih narodov.

Kasneje je italijansko zunanje ministrstvo zanikalo novico, da naj bi visok severnokorejski diplomat v Italiji zaprosil za azil. "Nobene prošnje za azil ni," so sporočili z ministrstva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za francosko tiskovno agencijo AFP so prav tako dejali, da ne vedo nič o prošnji za azil, so pa prejeli zahtevo za "zamenjavo" diplomata.

Jo je sin ali zet enega najvišjih uslužbencev severnokorejskega režima, je za južnokorejski časnik dejal neimenovan strokovnjak za Severno Korejo.

Zadnji prestop višjega diplomata je bil leta 2016. Foto: Reuters
Zadnji prestop višjega diplomata je bil leta 2016. Foto: Reuters

Severnokorejski diplomati, ki delajo v tujini, morajo v domovini pogosto pustiti več družinskih članov, praviloma otroke, s čimer se jih odvrača od prebega.

Jo pa je v Rim maja 2015 prišel skupaj z ženo in otroki, kar kaže, da je iz privilegirane družine, poroča JoongAng Ilbo. Razlogi za njegov poskus prebega še niso znani.

Zadnji višji severnokorejski diplomat, ki je prebegnil, je bil leta 2016 Thae Yong-ho, nekdanji namestnik veleposlanika v Londonu. Takrat je dejal, da je prebegnil, da bi svojim trem otrokom ponudil boljšo prihodnost, potem ko so mu ukazali, naj se vrne v Severno Korejo.

Družina Kim vlada obubožani Severni Koreji že tri rodove, pri čemer ne dopušča odklonov in nasprotovanja. Država je razvila jedrsko orožje, režim pa je obtožen obsežnih kršitev človekovih pravic.