Takole so športniki Severne in Južne Koreje skupaj prišli na stadion na začetni slovesnosti letošnjih iger v Pjongčangu. Foto: Reuters
Takole so športniki Severne in Južne Koreje skupaj prišli na stadion na začetni slovesnosti letošnjih iger v Pjongčangu. Foto: Reuters
Združena ženska hokejska ekipa je bila v Pjongčangu glavni simbol olimpijske sprave. Foto: Reuters

Septembra sta južnokorejski predsednik Mu Dže In ter severnokorejski voditelj Kim Džong Un na srečanju v Pjongjangu že govorila o možnostih skupne kandidature. Zdaj pa sta državi izrečene napovedi najvišjih vodij tudi udejanjili s konkretno napovedjo. Iz Seula so sporočili, da so športni predstavniki na srečanju na meji pri Panmundžomu sestavili skupno izjavo, s katero želijo odpreti pogovore o možnosti vložitve kandidature.

Mednarodni olimpijski komite bo gostiteljico iger leta 2032 sicer določil leta 2025. Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu sta Koreji sestavili skupno žensko hokejsko reprezentanco, na letošnjih azijskih igrah v Džakarti pa sta se dogovorili za nadaljnje sodelovanje na področju športa. Na obeh dogodkih sta olimpijski delegaciji nastopili pod zastavo ene Koreje, tako na slovesnostih ob odprtju kot tudi ob koncu.

Mok podpira idejo o nastopih pod eno zastavo
Mok je pred kratkim na zasedanju v Buenos Airesu izrazil željo, da bi Severna in Južna Koreja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 oblikovali čim več skupnih ekip in nastopili pod isto zastavo. Športna pogajanja bodo v objemnem severnokorejskem mestu Kaesong, na njih bodo določili protokol sodelovanja enotne korejske delegacije na igrah v Tokiu, prav tako pa bodo dorekli podrobnosti premiernega nastopa enotne korejske ekipe na svetovnem prvenstvu v rokometu, ki bo od 10. do 27. januarja 2019 v Nemčiji in na Danskem.

"Dogovorili smo se za športne prijateljske tekme, ki bi jih odigrali na obeh straneh meje - ob obletnicah, o katerih smo soglašali. Gre za prvo obletnico zimskih olimpijskih iger, ki so bile v Pjongčangu, priložnost pa bi se ponudila tudi ob korejskem vrhu 27. aprila," je dejal namestnik južnokorejskega ministra za šport Tae-Kang Roh.