Vrh Srednje Azije in Kitajske je potekal sočasno, ko so se na Japonskem zbrali voditelji skupine držav G7. Foto: Reuters
Vrh Srednje Azije in Kitajske je potekal sočasno, ko so se na Japonskem zbrali voditelji skupine držav G7. Foto: Reuters

"Svet potrebuje stabilno, uspešno in dobro povezano Srednjo Azijo," je dejal kitajski predsednik Ši Džinping v nagovoru na vrhu Kitajske in srednjeazijskih držav v Šjanu, ki so se ga udeležili voditelji Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana. "Naše države morajo v celoti izkoristiti možnosti tradicionalnega sodelovanja na področju gospodarstva, trgovine, industrijskih zmogljivosti, energetike in kmetijstva," je dodal.

Kitajski predsednik je napovedal nadgradnjo dvostranskih sporazumov s petimi državami, ki bodo namenjeni naložbam od gradnje infrastrukture do pospeševanja trgovine.

Po navedbah Reutersa je vrednost trgovine med Kitajsko in Sredno Azijo lani dosegla rekordno vrednost 70 milijard dolarjev, pri čemer je med državami na prvem mestu Kazahstan z 31 milijardami dolarjev.

Po Šijevih besedah bo Peking spodbujal kitajska podjetja v regiji k ustvarjanju delovnih mest in gradnji velikih skladišč, s čimer želijo pospešiti čezmejno trgovino.

Kitajska si želi še poglobiti sodelovanje s srednjeazijskimi državami, da bi si zagotovila prehransko in energetsko varnost. Ši se je zato zavezal za pospešitev gradnje plinovoda "Linija D", ki bo potekal od Turkmenije prek Uzbekistana, Tadžikistana in Kirgizije do kitajske pokrajine Sinkiang. Ob tem je dejal, da je pomembno povečati trgovino z nafto in zemeljskim plinom, razviti sodelovanje na področju novih energij in spodbujati miroljubno uporabo jedrske energije.

Ši je podprl tudi vzpostavitev mednarodnega prometnega koridorja čez Kaspijsko morje in gradnjo prometnih vozlišč za tovorni železniški promet med Kitajsko in Evropo.

Peking je petim državam obljubil 3,7 milijarde dolarjev
Peking je petim državam obljubil 3,7 milijarde dolarjev "finančne podpore in brezplačne pomoči". Foto: Reuters

Od ruskega h kitajskemu vplivnemu območju

A kitajski predsednik je v govoru poudaril, da od peterice držav pričakuje, da se bodo uprle poskusom tujega vmešavanja v njihove notranje zadeve in poskusom barvnih revolucij za spreminjanje oblasti, ki so jim bile v preteklosti priča nekatere nekdanje sovjetske republike. Ši pričakuje tudi ohranjanje ničelne tolerance do terorizma, separatizma in ekstremizma.

"Kitajska je pripravljena pomagati srednjeazijskim državam pri izboljšanju kazenskega pregona, varnosti in gradnje obrambnih zmogljivosti," je dejal Ši.

Kitajski mediji so vrh v Šjanu predstavili kot uspeh kitajske politike v svoji soseščini in dokaz prijateljske drže, ki je v nasprotju z ameriškimi obtožbami o agresivni kitajski zunanji politiki. Po drugi strani je vrh tudi znak vse večjega približevanja srednjeazijskih držav Kitajski, potem ko so bile dolgo obravnavane kot del vplivnega območja Rusije, ki pa je trenutno zaposlena z vojno v Ukrajini.

Ši je dejal, da morajo srednjeazijske države in Kitajska poglobiti strateško medsebojno zaupanje, pri tem pa vseskozi druga drugi nuditi jasno in močno podporo pri najpomembnejših vprašanjih, ki zadevajo suverenost, neodvisnost, nacionalno dostojanstvo in dolgoročni razvoj.

Voditelji so se dogovorili, da se bodo v tem formatu spet sestali leta 2025 v Kazahstanu.