Ši in Putin sta drug drugega označila za dragega prijatelja. Foto: Reuters
Ši in Putin sta drug drugega označila za dragega prijatelja. Foto: Reuters

Kitajski predsednik je s svojo delegacijo pristal na moskovskem letališču Vnukovo in se od tam odpravil v Kremelj, kjer ga je pričakal Putin. "Prepričan sem, da bo obisk ploden in bo dal nov zagon zdravemu in stabilnemu razvoju kitajsko-ruskih odnosov," je Ši dejal na moskovskem letališču ter Rusijo in Kitajsko označil za dobri sosedi in zanesljivi partnerici.

Po besedah Šija je Kitajska pripravljena trdno stati ob strani Rusiji in se zavzemati za "pravi multilateralizem" in "multipolarnost v svetu", ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

"Dragi prijatelj, dobrodošel v Rusiji," je Putin pozdravil Šija ob prihodu v Kremelj in mu pred začetkom pogovorov dejal, da se veseli izmenjave pogledov na kitajski predlog za rešitev vojne v Ukrajini, ki jo je Rusija začela pred več kot letom dni.

"Vedno smo odprti za pogajanja," je dejal Putin in zagotovil, da bodo v obzir vzeli tudi kitajske mirovne pobude, ki jih po njegovih besedah v Moskvi obravnavajo s spoštovanjem.

"Vem, da se vi osebno in vsi naši kitajski prijatelji ... zavzemate za pravičen in uravnotežen pogled na večino aktualnih mednarodnih vprašanj," je dejal ruski predsednik in sogovorniku še polaskal z besedami, da je "rahlo zavisten" hitremu razvoju Kitajske v zadnjih desetletjih. "Kitajska je ustvarila zelo učinkovit sistem za razvoj gospodarstva in krepitev države. Je veliko bolj učinkovit kot v mnogih drugih državah," je prepričan Putin.

Ši je Putinu izrazil prepričanje, da ga bodo na volitvah prihodnje leto Rusi znova podprli za voditelja, čeprav ruski predsednik še ni javno napovedal kandidature.

"Vem, da bodo naslednje leto v vaši državi predsedniške volitve," je dejal kitajski predsednik. "Zahvaljujoč vašemu močnemu vodstvu je Rusija dosegla pomemben napredek pri doseganju blaginje v zadnjih letih. Prepričan sem, da vas bo ruski narod močno podprl pri vaših dobrih prizadevanjih," tudi Ši ni skoparil s pohvalami na račun gostitelja.

Kitajski predsednik je izrazil veselje, da je na obisku v Rusiji, s katero ima po njegovih besedah Kitajska zgodovinske vezi, hkrati pa upa, da se bo krepitev odnosov nadaljevala.

Ruski predsednik je v današnjem članku za kitajski časopis zapisal, da upa na dober obisk "starega dobrega prijatelja", s katerim sta lani podpisala "partnerstvo brez omejitev". Pozdravil je tudi pripravljenost Kitajske za posredovanje v vojni v Ukrajini.

Iz Kremlja so že v petek sporočili, da bosta voditelja razpravljala o poglobitvi izčrpnega partnerstva in strateškega sodelovanja med Rusijo in Kitajsko ter da bodo na srečanju podpisali pomembne dvostranske dokumente.

Po besedah Putinovega zunanjepolitičnega svetovalca Jurija Ušakova naj bi voditelja razpravljala tudi o vojaško-tehničnem sodelovanju, na pogovore je povabljen tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

BBC poroča, da gre za srečanje dveh avtoritarnih voditeljev, ki se zavzemata za večpolarno svetovno ureditev. "Putin gradi svoj blok. Ne zaupa več Zahodu in nikoli več mu ne bo. Zato išče zaveznike in skuša Rusijo postaviti v skupno trdnjavo s Kitajsko, pa tudi z Indijo, nekaterimi deli Latinske Amerike in Afrike," je ocenil ruski novinar in Nobelov nagrajenec Dmitrij Muratov.

Limuzina s kitajsko delegacijo v Moskvi. Foto: Reuters
Limuzina s kitajsko delegacijo v Moskvi. Foto: Reuters

Kitajska želi biti mediator glede vojne v Ukrajini

Gre za prvi obisk Šija, najpomembnejšega Putinovega zaveznika, po začetku ruske invazije v Ukrajini. Kitajska se glede vojne trudi zavzemati nevtralno držo – ruske invazije tako niso obsodili, so pa februarja predstavili mirovni načrt za rešitev konflikta.

V njem je Ši v 12 točkah pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, saj da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

"Dokument služi kot konstruktiven dejavnik pri nevtralizaciji posledic krize in spodbujanju politične rešitve. Kompleksni problemi nimajo preprostih rešitev," je Ši pred obiskom zapisal za ruski vladni dnevnik Rosijska Gazeta.

Srečanje obeh voditeljev februarja lani v Pekingu. Foto: Reuters
Srečanje obeh voditeljev februarja lani v Pekingu. Foto: Reuters

Kijev poziva Šija, naj prepriča Putina o ustavitvi vojne

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da od kitajskega predsednika pričakuje, da bo med obiskom v Moskvi uporabil svoj vpliv, ki ga ima pri ruskem predsedniku, in si prizadeval za ustavitev vojne.

"Ukrajina pozorno spremlja obisk kitajskega predsednika v Rusiji. Pričakujemo, da bo Peking uporabil svoj vpliv na Moskvo in jo prepričal, da konča agresivno vojno proti Ukrajini," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Podobno so danes sporočile tudi britanske oblasti, ki menijo, da bi Ši moral odločneje podpreti kitajsko zavezo k spoštovanju ozemeljske celovitosti držav in od Rusije zahtevati, da konča vojno v Ukrajini.

"Upamo, da bo predsednik Ši izkoristil to priložnost in pritisnil na Putina, naj preneha bombardirati ukrajinska mesta, bolnišnice, šole in ustavi nekatera od teh grozodejstev, ki smo jim priča vsak dan," je dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka.

Ši naj bi govoril tudi z Zelenskim

Kitajski predsednik naj bi po napovedih kmalu opravil tudi pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, česar sicer v Pekingu niso potrdili, je pa tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva v petek dejal, da si Kitajska prizadeva za konstruktivno vlogo pri spodbujanju mirovnih pogovorov.

Ši, ki je pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države, je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019. Voditelja sta se sicer srečala na lanskem odprtju zimskih olimpijskih iger v Pekingu in na septembrskem regionalnem varnostnem vrhu v Uzbekistanu. Obisk poteka le tri dni po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za Putinovo aretacijo zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini.

Ši v Moskvi na obisku pri Putinu