V mestu je znova napeto. Foto: Reuters
V mestu je znova napeto. Foto: Reuters

Na ulicah Hongkonga je v nedeljo protestiralo več tisoč ljudi, ki so dvignili glas proti načrtom Pekinga o uveljavitvi zakona o nacionalnih varnosti. Policija je sporočila, da so aretirali najmanj 180 protestnikov, večino zaradi nezakonitega in nedovoljenega zbiranja ter kaljenja javnega reda in miru.

Čez dan je v mestu skoraj obstal promet. Protestniki in policisti so se znašli na robu obračuna, saj so nekatere skupine protestnikov poskušale blokirati ceste z zabojniki za smeti. Izgredniki so razbijali izložbe in semaforje.

"Čeprav nam ne dovolijo organizirati protestov, se moramo vseeno zbirati," je dejal eden izmed aktivistov in dodal: "Zdaj je začetek konca in čas se izteka (...) Mednarodna skupnost mora stati Hongkongu ob strani," je dodal.

Protesti. Foto: Reuters
Protesti. Foto: Reuters

Oblasti v Pekingu so v petek napovedale uveljavitev zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, s čimer bodo zaobšle hongkonški zakonodajni svet. To je povzročilo ogorčenje med prodemokratičnimi politiki v nekdanji britanski koloniji kot tudi med tamkajšnjimi prebivalci. Z zakonom namerava Peking "vzpostaviti in izboljšati pravne sisteme in mehanizme za zaščito nacionalne varnosti" v Hongkongu, je ob predstavitvi v petek dejal kitajski premier Li Kečjang. Predlog zakona med drugim prepoveduje izdajstvo, prevrat, odcepitev in upor.

Vodja varnosti v tej polavtonomni pokrajini John Li je za BBC dejal, da so "Hongkong zajele temne sence nasilja", zato je novi zakon nujen, če želijo ustaviti vse bolj razvejani terorizem.