V osrednji mestni trgovski četrti Causeway Bay je hongkonška policija za razpršitev več tisoč protestnikov prvič uporabila solzivec, prvič, odkar je pandemija novega koronavirusa konec januarja zaustavila val prodemokratičnih protestov. Policija je za vzrok posredovanja navedla, da so protestniki vzklikali protivladna gesla. Pred izstrelitvijo solzivca se je po navedbah South China Morning Posta na opoldanskem protestu slišalo vzklike: "Osvobodite Hongkong. Revolucija našega časa", "Nebesa bodo uničila kitajsko komunistično partijo" in "Neodvisnost Hongkonga. Edina pot."

Pandemija ustavila večmesečne proteste
Hongkong
so lani zajeli večmesečni protesti proti neposrednemu vmešavanju Kitajske v zadeve posebne administrativne regije, ki je po ključu "ena država, dva sistema" leta 1997 iz rok Velike Britanije prešla pod državno okrilje Ljudske republike Kitajske.

Najprej aretacija simbolov demokracije
Izbruh pandemije v Vuhanu in posledična širitev v 7,5-milijonski Hongkong, ki je še vedno gospodarsko-finančni velikan in vstopna vrata za številna podjetja na Kitajsko, je zaustavil poulično gibanje za ohranitev in dodatno okrepitev neposredne demokracije. A nemira ni bilo konec, pred tedni so aretirali 15 vidnih politikov, aktivistov in podjetnikov, ki so podpirali proteste ali prizadevanja za večjo demokracijo v avtonomni mestni regiji. Med aretiranimi je bil tudi 82-letni Martin Li, soustanovitelj Demokratske stranke, vodilne hongkonške stranke, ki prejema največ glasov na neposrednih volitvah. A zaradi posebne ureditve na koncu odločajo in oblikujejo hongkonško vlado odposlanci, ki jih imenuje LR Kitajska.

Smrtni udarec principu dveh sistemov?
Zdaj se je uradni Peking odločil, da uveljavi nov varnostni zakon, ki bi v Hongkongu prepovedal upore proti oblasti ali odcepitev. O zakonodajnem predlogu bo razpravljal kitajski ljudski kongres, ki je v petek začel z letnim zasedanjem. Opozicijski politiki so napoved kitajskega predsednika Ši Džinpinga označili za jedrsko možnost, ki bo ubila obstoječo ureditev dveh različnih političnih sistemov znotraj ene države.

Peking zavrača obtožbe in vmešavanje v notranje zadeve
Sporni zakonodajni predlog nosi naslov Izboljšanje pravnega sistema v Hongkongu. Uradni govorec ljudskega kongresa je v četrtek pojasnil, da namerava Kitajska izboljšati obstoječi sistem. Hongkong je bil 150 let britanska kolonija, nato pa je bil leta 1997 vrnjen Kitajski, a je – z izjemo zunanjih in obrambnih zadev – ohranil precej avtonomije. Med drugim sta zagotovljeni tudi pravici do zbiranja in svobode govora.

Oblasti v Hongkongu in Pekingu zavračajo trditve o koncu principa "ena država, dva sistema", hkrati pa so obsodili izjavo skorajda 200 tujih državnikov, da se vmešavajo v notranje kitajske zadeve, ko so sestavili in podpisali pismo o zaskrbljenosti nad dogajanjem v Hongkongu.