Po mnenju opazovalcev spremembe v vrhu političnega biroja vojske pomenijo nadaljnjo krepitev partijskega nadzora nad vojsko. Foto: Reuters
Po mnenju opazovalcev spremembe v vrhu političnega biroja vojske pomenijo nadaljnjo krepitev partijskega nadzora nad vojsko. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi predsednika Severne Koreje Kim Džong Una povabil na srečanje v Vladivostok na Vzhodni gospodarski forum, ki bo septembra letos, a je za zdaj to le ena izmed možnosti. Foto: Reuters

Da želi mladi vodja Severne Koreje Kim Džong Un držati politične vajeti trdno v svojih rokah, je postalo jasno že leta 2013, ko naj bi ukazal usmrtitev svojega strica, saj naj bi ga ta hotel odstraniti s položaja. Februarja lani pa je bil v nepojasnjenih okoliščinah na letališču v Kuala Lumpurju umorjen Kimov starejši polbrat Kim Džong Nam.

Scenarij svojevrstnih čistk naj bi se zdaj ponavljal, sicer ne z domnevnimi odvzemi življenj, temveč z odvzemi položajev. Pred sprva odpovedanim, a nato obnovljenim srečanjem med predsednikoma Severne Koreje in ZDA, Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom, 12. junija v Singapurju naj bi Kim naletel na dobršno mero nepodpore znotraj lastne vojske, zaradi česar naj bi tri vodilne predstavnike zamenjal, poroča južnokorejska agencija Yonhap.

Državljanska pokorščina
Nekdanji ameriški diplomat, ki spremlja razmere v Severni Koreji, Mintaro Oba, je za britanski Guardian pojasnil, da bi lahko Kim prihajajoči vrh izrabil za notranjepolitične čistke. "Mogoče je, da bi srečanje s Trumpom omajalo njegovo notranjepolitično stabilnost, zato se je odločil, da bo nekaj ljudi okoli sebe zamenjal." Politični biro bi se lahko uprl odločitvam vodstva ali poskušal unovčiti morebitno južnokorejsko gospodarsko pomoč.

Cilj menjav pa bi bil po poročanju južnokorejskih medijev lahko tudi preprečiti nasprotovanje kakršnim koli nenadnim spremembam jedrske politike. Glavna tema pogovorov med Kimom in Trumpom naj bi bilo ravno severnokorejsko jedrsko orožje oziroma zaustavitev severnokorejskega jedrskega programa.

Agencija Yonhap je kot edina do zdaj objavila tudi imena domnevno odstavljenih generalov in veljakov, to naj bi bili obrambni minister general Pak Jong Sik, načelnik generalštaba severnokorejske vojske (KLA) Ri Mjong Su ter vodja Korejske Ljudske armade (KLA) in direktor vplivnega splošnega političnega biroja vojske Kim Džong Gak.

Kim na srečanje s Putinom?
Po otoplitvi korejskih odnosov pa se Kimu očitno obeta še eno srečanje na vrhovni ravni, in sicer z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To je po poročanju ruske agencije RIA sporočil namestnik predsednika spodnjega doma dume Ivan Melnikov. Ena izmed možnosti za srečanje naj bi bil Vzhodni gospodarski forum septembra v Vladivostoku, kamor naj bi Kima prejšnji teden v Pjongjangu povabil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Kot je v nedeljo poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, načrtuje obisk Severne Koreje tudi sirski predsednik Bašar Al Asad.