Ruska delegacija ob pristanku na letališču v Pjongjangu. Foto: Reuters
Ruska delegacija ob pristanku na letališču v Pjongjangu. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Lavrov se je z rožnim vencem poklonil nekdanjima voditeljema Kim Il Sungu in Kim Džong Ilu. Foto: Reuters

Lavrov je Kimu izrazil rusko podporo podpisani deklaraciji med Južno in Severno Korejo, v kateri so se zavzeli tudi za delo na poti proti jedrski razorožitvi polotoka. Prav tako je izrazil željo Moskve, da bodo vpleteni na prihajajočih pogovorih o razoroževanju ubrali premišljen pristop in ne bodo želeli pospeševati procesa.

"To bo omogočilo ne samo jedrsko razorožitev Korejskega polotoka, ampak tudi zagotovitev trajnega miru in stabilnosti v severovzhodni Aziji," rusko zunanje ministrstvo navaja Lavrova.

Vodja ruske diplomacije je Kimu prenesel sporočilo, da ruski predsednik Vladimir Putin "zelo ceni" Kimovo čestitko ob ponovni izvolitvi na čelo Rusije. Lavrov naj bi bil prvi ruski predstavnik, ki ga je sprejel Kim, je pa leta 2009 že obiskal Severno Korejo, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski zunanji minister se je sešel tudi s severnokorejskim kolegom Ri Yong-hojem, s katerim sta se sestala že prejšnji mesec v Moskvi. Rusija in Kitajska, ki sta obe sosedi Severne Koreje, imata razmeroma tesne diplomatske odnose s to izolirano komunistično državo.

"Pridite v Rusijo. Zelo bomo veseli, da vas vidimo," je Lavrov Kima tudi povabil na obisk.

Obisk se dogaja v razgretem ozračju zaradi pričakovanja in nejasnosti okoli napovedanega srečanja med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. V okviru priprav je državni sekretar ZDA Mike Pompeo v New Yorku gostil Kim Yong-chola, podpredsednika centralnega komiteja Komunistične partije Severne Koreje.