V napadih je umrlo 290 ljudi, 500 pa jih je bilo ranjenih. Foto: AP
V napadih je umrlo 290 ljudi, 500 pa jih je bilo ranjenih. Foto: AP

Napade naj bi ta lokalna, malo znana džihadistična skupina izvedla s podporo mednarodne mreže.

Šrilanška policija je že 11. aprila izdala opozorilo, da "tuje obveščevalne agencije" navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve.

O tej radikalni skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov v Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije pa naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te skupine, vendar podrobnosti policija za zdaj ni razkrila.

Policija je aretirala 24 ljudi, preiskavo pa nadaljuje. Foto: Reuters
Policija je aretirala 24 ljudi, preiskavo pa nadaljuje. Foto: Reuters

"Ne verjamemo, da je te napade izvedla skupina, katere delovanje je omejeno le na to državo," je dejal predstavnik vlade v Kolombu Rajitha Senaratne in dodal, da brez pomoči iz tujine napadov ne bi bilo mogoče izvesti. Poudaril je, da bo Šrilanka zaprosila za mednarodno pomoč, da bi odkrili te mednarodne zveze.

"Obveščevalna poročila kažejo na to, da so za lokalnimi teroristi stale tuje teroristične organizacije. Predsednik zato prosi za pomoč drugih držav," je dodal.

Interpol pošilja ekipo

Oblastem v Šrilanki bo pri preiskavi pomagal Interpol, ki na otok pošilja ekipo preiskovalcev.

Kot so pojasnili v Interpolu, je ekipo za odzivanje na incidente v Šrilanko poslal na zaprosilo tamkajšnje vlade. Gre za strokovnjake s področja eksplozivov, boja proti terorizmu in identifikacije žrtev.

Če bo treba, bodo v Šrilanko poslali dodatno ekipo strokovnjakov s področja digitalne forenzike, biometričnih podatkov ter foto- in videoanalize. Kot je dejal generalni sekretar Interpola Jürgen Stock, bo organizacija zagotovila vso potrebno podporo v preiskavi.

Trenutno pregledujejo zbirke podatkov o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih, da bi ugotovili morebitne povezave ali mednarodne sledi, je poudaril.

Eno eksplozivno napravo so onesposobili

V nedeljo pozno zvečer so blizu mednarodnega letališča preiskovalci našli plastično cev, dolgo meter in pol, v kateri je bila improvizirana eksplozivna naprava, ki so jo onesposobili.

AFP poroča, da je policija na avtobusni postaji v Kolombu odkrila 87 detonatorjev.

Reuters, ki se sklicuje na očividca, poroča, da je medtem odjeknila nova eksplozija. Eksplodiral je kombi pred eno izmed cerkva, ki so bile v nedeljo tarča napada. Eksplodiralo je, ko je posebna enota poskušala bombo dezaktivirati.

Na več lokacijah je bilo ubitih najmanj 290 ljudi, več kot 500 je ranjenih. Foto: Reuters
Na več lokacijah je bilo ubitih najmanj 290 ljudi, več kot 500 je ranjenih. Foto: Reuters

Oblasti eksplozije obravnavajo kot teroristični napad. Vlada je razglasila novo policijsko uro, ki bo veljala v noči na torek, poroča AFP.

Zaradi napadov so oblasti že v nedeljo razglasile policijsko uro, ki so jo nato preklicale danes ob 6. uri po krajevnem času. Znova bo začela veljati drevi ob 20. uri po krajevnem času. Od polnoči bodo začele veljati izredne razmere.

V državi so šole in univerze zaprte, ustavili so trgovanje na borzi.

Pred večjimi hoteli in Svetovnim trgovinskim centrom v poslovnem središču Kolomba stojijo vojaki z avtomatskim orožjem. Vlada je blokirala dostop do družbenih omrežij in aplikacij za izmenjavo sporočil, vključno s Facebookom in WhatsAppom.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, šrilanška policija pa je sporočila, da je v povezavi z napadi aretirala 24 ljudi.

Preiskava napadov se medtem nadaljuje, pojavili pa so se novi dokazi, da naj bi vsaj tri napade izvedli samomorilski napadalci. Oblasti so odkrile kombi, s katerim naj bi se prevažali napadalci, in hišo na obrobju glavnega mesta Kolombo, kjer naj bi bivali, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za napadi na Šrilanki skrajni islamisti

Opozorila o novih napadih

Pojavljajo se opozorila o morebitnih novih napadih. Ameriško zunanje ministrstvo je izdalo sporočilo, da naj bi teroristične skupine nadaljevale načrtovanje napadov. Ministrstvo med mogoče tarče vključuje turistične točke, prometne povezave, nakupovalne centre, hotele, verske objekte, letališča in druge javne prostore.

Napadi so pretresli državo. Foto: Reuters
Napadi so pretresli državo. Foto: Reuters

Premier Ranil Wickremesinghe je v nedeljo dejal, da so oblasti imele nekaj predhodnih informacij o morebitnih napadih na cerkve, v katere bi bila vključena slabo znana islamistična skupina, a je dodal, da ministri za to niso vedeli.

Strah pred novim nasiljem

Raste zaskrbljenost, da bi napadi lahko sprožili novo nasilje. Policija je tako sporočila, da je bila v nedeljo zvečer na mošejo na severozahodu države odvržena zažigalna bomba, z zahoda države pa poročajo o požigu dveh trgovin v lasti muslimanov, poroča Reuters.

Na napade so se že odzvali tudi islamski voditelji v Šrilanki. "Vlado pozivamo, naj zagotovi varnost v vseh verskih objektih in najstrožje kaznuje vse vpletene v ta zavržna dejanja," so navedli v svetu islamskih teologov. Kot so poudarili, v imenu muslimanske skupnosti v Šrilanki izražajo sožalje ljudem krščanske vere in jim ponujajo roko prijateljstva in solidarnosti.

Dodali so, da so se islamski vodje po nedeljskih napadih že sešli s kardinalom Malcolmom Ranjithom, nadškofom glavnega mesta Kolombo.

Sožalje svojcem umrlih so izrazili tudi v nacionalnem svetu šura, skupini tamkajšnjih 18 islamskih organizacij. Zavzeli so se za natančno preiskavo in aretacijo storilcev, ne glede na to, kateri skupini prebivalstva bi lahko pripadali.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena, ki je bil v času napadov v tujini, je po navedbah šrilanških vladnih virov za danes sklical sejo nacionalnega varnostnega sveta, na kateri bo sodeloval tudi premier Wickremesinghe.

Med žrtvami napadov je najmanj 35 tujcev, med njimi so ameriški, britanski, turški, kitajski, nizozemski, danski, portugalski in indijski državljani. Slovenskih državljanov po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ni.

V otoški državi so v nedeljo skoraj hkrati med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur pozneje sta v južnem in severnem predmestju glavnega mesta odjeknili še dve eksploziji.