Foto: EPA
Foto: EPA

Financial Times, ki se sklicuje na vire, seznanjene z indijsko zahtevo, je poročal, da je Indija zagrozila z odvzemom imunitete tistim diplomatom, ki jim bo naročeno, naj zapustijo državo, in bodo kljub temu ostali v državi po 10. oktobru.

Odnosi med državama so se zaostrili septembra, potem ko je kanadski premier Justin Trudeau dejal, da kanadske oblasti preiskujejo "utemeljene obtožbe" povezav indijskih agentov z umorom sikha Hardeepa Singha Nijjarja lani junija. Indija je očitke zavrnila kot absurdne.

Kanada je ob tem izgnala vodjo indijske obveščevalne službe v Ottawi, Indija pa je očitke glede vpletenosti v umor zavrnila kot absurdne in je v odgovor izgnala višjega kanadskega diplomata.

Nijjarja so ustrelili junija lani v predmestju Vancouvra, kjer živi večja skupnost sikhov. Bil je glasen zagovornik ustanovitve neodvisne države sikhov, ki bi jo oblikovali iz delov Indije in dela Pakistana.

Nijjara so indijske oblasti označile za terorista in ga obtoževale, da je v Indiji izvajal teroristične napade, kar je zanikal.

Indija se je večkrat pritoževala zaradi dejavnosti sikhov v tujini, predvsem v Kanadi, kjer živi najštevilčnejša diaspora. Bojijo se namreč, da bi lahko oživili separatistično gibanje, ki se zavzema za ustanovitev svoje države.

Indijsko zvezno deželo Pandžab je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja pretresalo nasilno separatistično gibanje sikhov, ko je umrlo več tisoč ljudi.