V Kanadi živi največja sikhovska skupnost zunaj Indije. Foto: Reuters
V Kanadi živi največja sikhovska skupnost zunaj Indije. Foto: Reuters

Trudeau je v ponedeljek presenetil z javno obtožbo Indije, da stoji za umorom 45-letnega sikhovskega separatističnega voditelja s kanadskim državljanstvom, ki je bil junija letos ustreljen pred sikhovskim templjem v pokrajini Britanska Kolumbija.

Po poročanju televizije CBS News so kanadski obveščevalci zbrali ogromno dokazov o vpletenosti indijskih vladnih agentov v umor Nijjarja, ki sta ga umorila zamaskirana napadalca, medtem ko je v svojem avtomobilu čakal na parkirišču v mestu Surrey, kar so preiskovalci takrat opredelili kot "ciljno usmerjeni incident".

"Nobenega dvoma ni, da je Indija država vse večjega pomena in država, s katero moramo še naprej sodelovati ... In ne želimo izzivati ali povzročati težav," je dejal Trudeau na novinarski konferenci v New Yorku ob robu rednega letnega zasedanja generalne skupščine Združenih narodov. "Vendar smo brez dvomov glede pomena pravne države in glede pomena zaščite Kanadčanov. Zato pozivamo indijsko vlado, da sodeluje z nami pri vzpostavitvi postopkov za odkrivanje in razkrivanje resnice," je zatrdil.

Na vprašanje, kdaj bo Kanada predstavila dokaze za svoje obtožbe, je Trudeau dejal, da "kot država z močnim in neodvisnim pravosodnim sistemom omogočajo, da se ti pravosodni procesi odvijajo z največjo integriteto."

Tradicionalne kanadske zaveznice so se za zdaj s previdnostjo in zadržanostjo odzvale na zadevo, kar je po mnenju političnih analitikov predvsem posledica pomembne vloge, ki jo Indija igra v svetovni politiki, v kateri za ZDA in druge zahodne sile predstavlja protiutež vse večjemu vplivu Kitajske.

CBS News v svojem poročilu navaja, da se nobeden od indijskih uradnikov, ki so bili za zaprtimi vrati vprašani glede vpletenosti New Delhija, ni zanikal teh obtožb. Obveščevalni podatki naj bi vključevali sporočila med indijskimi uradniki, vključno z indijskimi diplomati v Kanadi, pri čemer so nekatere dokaze pridobili tudi v zavezništvu Pet oči, v katerem sodelujejo ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

Nijjar se je zavzemal za neodvisni Khalistan. Foto: Reuters
Nijjar se je zavzemal za neodvisni Khalistan. Foto: Reuters

Zaskrbljenost ZDA

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da so ZDA v stiku tako s Kanado kot z Indijo glede obtožb Otttawe, s čimer je prvič potrdil, da se Washington o zadevi pogovarja z New Delhijem. "Skrbi nas in to je nekaj, kar jemljemo resno," je dejal.

Ameriški predsednik Joe Biden in več članov skupine Pet oči so o umoru Nijjarja po poročanju Financial Timesa govorili z indijskim premierjem Narendro Modijem, ko so se ta mesec srečali na vrhu G20 v New Delhiju. Indijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Kanada ni posredovala nobenih posebnih informacij o umoru.

Nijjar je bil trn v peti indijskih oblasti, saj se je zavzemal za Khalistan – ustanovitev neodvisne sikhovske domovine v indijski pokrajini Pandžab. Sikhi so pripadniki hindujske verske skupnosti, ki verujejo v enega boga in ne poznajo kast. Njegovi podporniki so povedali, da je bil zaradi svojega aktivizma v preteklosti že tarča groženj.

Nijjar je že tretji vidni sikhovski politik, ki je v zadnjih mesecih umrl v nejasnih okoliščinah. Indija ga je pred tem opisala kot terorista, ki vodi militantno separatistično skupino. Njegovi podporniki so obtožbe označili za neutemeljene.