Kitajska je letos že večkrat poslala svoja vojaška letala proti tajvanskemu zračnemu prostoru. Foto: Reuters
Kitajska je letos že večkrat poslala svoja vojaška letala proti tajvanskemu zračnemu prostoru. Foto: Reuters

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je 43 kitajskih letal prečkalo sredinsko črto v Tajvanski ožini, ki predstavlja neuradno mejo med Kitajsko in Tajvanom. Kot poročajo tajvanski mediji je šlo za največji vdor kitajskih vojaških letal do zdaj.

Kitajska je sporočila, da je v nedeljo izvedla "udarne vaje" na območju okoli otoka kot odgovor na provokacije Tajvana in ZDA.

Po mnenju Tajpeja vojaške vaje kažejo, da Kitajska ogroža mir v regiji in ustrahuje prebivalce Tajvana, čigar neodvisnosti Peking ne priznava in ga obravnava kot del kitajskega ozemlja.

Predstavniki tajvanskih oblasti so prepričani, da so kitajske vojaške vaje odziv na novi ameriški obrambni zakon, ki povečuje vojaško pomoč ZDA Tajvanu. Med vajami naj kitajska letala poletela z več letališč po državi in simulirala napade na tajvanske ter ameriške vojaške ladje.

"Bolj, kot se pripravljamo, manjša je verjetnost, da bo prišlo do nepremišljenih poskusov agresije. Bolj, ko bomo enotni, močnejši in varnejši bo postal Tajvan," je na vojaški slovesnosti dejala tajvanska predsednica Caj Ingven.

Tajvansko obrambno ministrstvo razmišlja, da bi služenje vojaškega roka podaljšali z zdajšnjih štirih mesecev na eno leto zaradi stopnjevanja napetosti s Kitajsko in boljše obrambne zmogljivosti pred kitajskimi vojaškimi pritiski.