Kitajski zunanji minister je posvaril ZDA pred izsiljevanjem. Foto: AP
Kitajski zunanji minister je posvaril ZDA pred izsiljevanjem. Foto: AP

Vang je ZDA še posvaril pred poskusi "prestopanja meje" s taktiko "rezanja salame". Gre za izvajanja več manjših dejanj za doseganje večjega rezultata, kot bi ga bilo mogoče doseči z enim dejanjem.

Washington mora po njegovih besedah upoštevati pomisleke Pekinga. Ena izmed omejenih kitajskih "meja" je vprašanja Tajvana, ki ga Peking dojema kot del svojega ozemlja, ZDA pa na drugi strani Tajvan vojaško podpirajo.

Odnosi ostajajo napeti tudi po srečanji Ši – Biden

Odnosi med ZDA in Kitajsko se očitno še zaostrujejo, čeprav sta se prejšnji mesec ob robu vrha G20 na Baliju srečala predsednika Ši Džinping in Joe Biden.

Sorodna novica Težko pričakovano srečanje Šija in Bidna: Premagovanje razlik in preprečevanje konflikta

Kitajski predsednik Ši Džinping je Tajvan takrat označil za prvo takšno mejo oz. "rdečo črto", ki je ZDA ne smejo prestopiti. Biden je na drugi strani protestiral proti kitajskim "prisilnim in vedno bolj agresivnim dejanjem proti Tajvanu", ki naj bi spodkopavala stabilnost v Tajvanski ožini in širše.

Ministra sta se zavzela za okrepitev dialoga

Vang je v petkovem telefonskem pogovoru še pozval Blinka, da je čas za začetek izvajanje dogovora iz Balija. "Treba je okrepiti posvetovanja o vodilnih načelih kitajsko-ameriških odnosov, spodbujati dialog na vseh ravneh in reševati specifična vprašanja med državama prek skupnih delovnih skupin," je po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva dejal Vang.

Ameriško zunanje ministrstvo je bilo v opisu telefonskega pogovora bolj skopo. Blinken in Vang sta se po njihovih navedbah strinjala, da "morata državi vzdrževati odprte komunikacijske linije in odgovorno upravljati odnose med njima".

Kitajska zagotavlja, da je glede Ukrajine "na strani miru"

ZDA so izrazile tudi "zaskrbljenost zaradi vojne Rusije proti Ukrajini in groženj, ki jih predstavlja za svetovno varnost in gospodarsko stabilnost".

Vang je poudaril, da je Kitajska "vedno na strani miru" in podpira Ustanovno listino Združenih narodov.

"Stojimo na strani mednarodne skupnosti za spodbujanje miru in pogovorov, še naprej bomo igrali konstruktivno vlogo pri reševanju krize na svoj način," je Blinknu še dejal Vang.

Blinken: Kitajska ni zaprosila za pomoč glede covida

Sorodna novica Covid-19: WHO zaskrbljen zaradi porasta števila okužb na Kitajskem

Ameriški zunanji minister je po pogovoru še sporočil, da so ZDA pripravljene pomagati Kitajski pri spopadanju z epidemijo covida-19, vendar Kitajska ni zaprosila za pomoč.

Kitajska je nedavno končala politiko "ničelne tolerance" do covida-19 in sprostila stroge ukrepe, zaradi česar je v državi naraslo število primerov okužb, težave naj bi imeli tudi v bolnišnicah.

Kitajsko zunanje ministrstvo se je na navedbe Blinkna odzvalo, da je domača proizvodnja medicinskih pripomočkov zadostna. "Stopnja precepljenosti na Kitajskem raste, tako kot tudi zmožnost, da cepimo in zdravimo ljudi," je sporočil tiskovni predstavnik Mao Ning.