Kitajska odločno nasprotuje težnjam Tajvana po neodvisnosti, saj ima otok za neodtujljiv del svojega ozemlja. Foto: Reuters
Kitajska odločno nasprotuje težnjam Tajvana po neodvisnosti, saj ima otok za neodtujljiv del svojega ozemlja. Foto: Reuters

Potem ko je Kitajska v sredo končala vojaške vaje na območju, so v Pekingu objavili novo belo knjigo o Tajvanu. V njej so se kitajske oblasti zavezale, da na otoku ne bodo tolerirale "separatističnih dejavnosti v kakršni koli obliki".

Bela knjiga, ki jo je izdal kitajski urad za Tajvan in v kateri je med drugim zapisano, da se Kitajska ne odpoveduje uporabi sile, je na otoku pričakovano naletela na neodobravanje, pri čemer so poudarili, da je ta v nasprotju z obstoječim statusom quo v Tajvanski ožini.

Tiskovna predstavnica tajvanskega zunanjega ministrstva Joanne Ou je ob tem Kitajsko obtožila, da uporablja obisk Pelosi kot izgovor za ustrahovanje Tajvana. Kot je zatrdila, lahko samo Tajvanci odločajo o svoji prihodnosti.

Iz urada vladajoče kitajske komunistične stranke za Tajvan so v izjavi za javnost sporočili, da dejanja Tajpeja "ne morejo ustaviti zgodovinskega trenda združevanja" s celinsko Kitajsko.

Pelosi ponosna na svojo delegacijo

Na zadnje dogodke se je v sredo v Washingtonu odzvala Nancy Pelosi, ki je dejala, da je "zelo ponosna" na svojo delegacijo, pri čemer je izrazila prepričanje, da je Kitajska uporabila njen obisk kot izgovor za izvedbo vojaških vaj. "Ne bomo dovolili, da Kitajska izolira Tajvan," je ponovila.

Obisk 82-letne političarke na Tajvanu je bil najvišji ameriški obisk na otoku v več desetletjih. Zadnji predsednik predstavniškega doma kongresa, ki je obiskal Tajvan, je bil republikanec Newt Gingrich leta 1997.

Kitajski voditelj Ši Džinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru pred turnejo Pelosijeve opozoril, naj se glede Tajvana "ne igra z ognjem". "Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli," je Ši po navedbah kitajskih medijev dejal ameriškemu kolegu.

Tajvanske sile so medtem v četrtek, podobno kot v torek, izvedle lastno obrambno vojaško vajo. Za te vaje tajvanska vojska sicer vztraja, da niso povezane z manevri kitajske vojske, saj naj bi bile načrtovane že prej.