Vojaške vaje kitajskega letalstva nad Tajvansko ožino. Foto: EPA
Vojaške vaje kitajskega letalstva nad Tajvansko ožino. Foto: EPA

Vzhodno poveljstvo kitajske vojske je sporočilo, da je "uspešno opravilo različne naloge", poroča nemška tiskovna agencija DPA. S skupnimi vojaškimi operacijami oboroženih sil v morskem in zračnem prostoru okoli Tajvana je bila po njihovih besedah "učinkovito preizkušena bojna sposobnost vojske".

Kitajske vojaške vaje po obisku Nancy Pelosi pred tednom dni v Tajpeju so trajale precej dlje od prvotno načrtovanih štirih dni. Kitajska vojska je v tem času izstrelila tudi balistične rakete ter izvedla simulacije morskih in zračnih napadov.

Kljub zaključku vaj bodo razmere v Tajvanski ožini še naprej deležne velike pozornosti. Kitajska vojska namerava na območju izvajati redne patrulje, nadaljevala pa naj bi tudi vojaško usposabljanje in druge priprave.

Tajvan bo prilagodil razporeditev sil

Tajvansko obrambno ministrstvo je v odzivu na navedbe Kitajske, da ne bo zmanjšala bojne pripravljenosti, sporočilo, da bodo "popolnoma prilagodili razporeditev sil na podlagi dejavnikov, kot je sovražna grožnja".

V torek je sicer vojaške vaje izvedla tudi tajvanska vojska, vendar so bile te, po navedbah Tajpeja, napovedane že prej in niso bile odgovor na manevre Pekinga.

V sredo, pred uradno oznanitvijo konca vaj, je bilo po poročanju Reutersa ob vzhodni in zahodni obali Tajvana še zmeraj veliko število vojaških ladij, prav tako so kitajska vojaška letala letala zelo blizu srednje črte, neuradne meje v Tajvanski ožini. 17 letal je po navedbah Tajpeja črto tudi prestopilo.

Obisk Nancy Pelosi razburil Kitajsko

Obisk Pelosijeve v Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje Kitajske, kjer so obisk razumeli kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.