Stranka Thai Raksa Chart je napovedala princesino kandidaturo. Foto: Reuters
Stranka Thai Raksa Chart je napovedala princesino kandidaturo. Foto: Reuters
Premier Prajut Čan Oka si obeta izvolitev na premierski položaj, ki ga zaseda od vojaškega udara. Foto: Reuters
Premier Prajut Čan Oka si obeta izvolitev na premierski položaj, ki ga zaseda od vojaškega udara. Foto: Reuters

Odločitev 67-letne Ubolratane, ki se je morala na začetku 70. let preteklega stoletja zaradi poroke z Američanom odpovedati kraljevemu nazivu, nato pa se je leta 2001 vrnila na Tajsko, je tako povsem premešala karte na političnem prizorišču na Tajskem.

Zdajšnji premier Prajut Čan Oka, vrhovni poveljnik tajske vojske v času vojaškega udara leta 2014 in kandidat provojaške stranke Palan Pračarat, je pričakoval preprost prenos oblasti.

Vse do kandidature princese je veljalo prepričanje, da se bo vodja hunte obdržal na čelu vlade tudi po volitvah. Vojska je od udara maja 2014 pripravljala teren, vključno s sprejetjem sporne ustave leta 2016, ki določa, da izključno vojska imenuje člane senata.

Politični analitiki za BBC poudarjajo, da so po najavi princesine kandidature za Šinavatrino stranko znova odprte vse možnosti.

Kralj: Napoved kandidature neustavna

Tajski kralj je napoved kandidature v pisni izjavi, ki so jo objavili na tajski televiziji, medtem že označil za popolnoma "neprimerno in neustavno" potezo. "Če želite v politični sistem pripeljati višjega člana kraljeve družine, je to v nasprotju s kraljevo tradicijo in kulturo države (...), to je neprimerno," je zapisal.

Princesa združila moči z vplivno družino Šinavatra

Princesa Ubolratana bo na volitvah 24. marca kandidirala za stranko Thai Raksa Chart, zvesto kontroverzni družini Šinavatra.

Tajkun in milijarder Taksin Šinavatra je Tajsko vodil med letoma 2001 in 2006, njegova sestra Jingluk Šinavatra pa med letoma 2011 in 2013 – oba je z udarom odstavila vojska, oba odtlej živita v prostovoljnem izgnanstvu. Družini Šinavatra nasprotuje tudi frakcija kraljeve družine, ki podpira vojaško hunto na oblasti.

Odstavljena premierja - Taksin in Jungluk Šinavatra. Foto: Reuters
Odstavljena premierja - Taksin in Jungluk Šinavatra. Foto: Reuters

Razkol na kraljevem dvoru

Kandidatura starejše sestre novega tajskega kralja Mahe Vajiralongkorna po navedbah analitikov ne bi bila mogoča brez privolitve dvora – kar kaže na razkol s staro gardo kraljeve družine, zvesto leta 2016 umrlemu kralju Bhumibolu Aduljadeju.

Novi kralj, ki bo okronan na začetku maja, je od očetove smrti preoblikoval monarhične institucije in imenoval novega poveljnika vojske, kar znova kaže na razkol znotraj kraljeve družine, ki je do pred kratkim podpirala vojaško hunto.

Princesa doslej bolj znana kot pevka in igralka

V Lausanni v Švici rojena Ubolratana, ki se je na Tajsko vrnila tri leta po ločitvi od ameriškega moža leta 1998, doslej ni kazala zanimanja za politiko. Dejavna je na družbenih omrežjih, nastopila je v več tajskih filmih in se preizkušala tudi kot pevka in ljubiteljska športnica. Ima tri otroke, eden izmed njih je umrl v cunamiju leta 2004.