Varnostne sile po končani operaciji. Foto: Reuters
Varnostne sile po končani operaciji. Foto: Reuters

"Ne vemo, zakaj je to storil. Vse kaže, da se mu je zmešalo," je dejal tiskovni predstavnik tajskega obrambnega ministrstva Kongčeil Tantravanit.

Smrt 32-letnega Džakrafanta Thomme je potrdil tudi minister za javno zdravje Anutin Čarnvirakul.

Strelski pohod je 32-letnik začel okoli 15. ure po lokalnem času, ko je začel streljati najprej v hiši, potem pa v vojašnici blizu mesta Nakon Ratčahima, znanem tudi pod imenom Korat, in tamkajšnjem nakupovalnem središču, kjer je umrlo največ ljudi. Svoj maščevalni pohod je napovedal in ga tudi prenašal na Facebooku, pri čemer ni povedal, kaj je njegov motiv.

Sorodna novica Tajski vojak se je po strelskem napadu zatekel v nakupovalno središče

Tiskovni predstavnik tajskega obrambnega ministrstva je potrdil, da je vojak Džakrafant Thoma ubil svojega nadrejenega in še dva vojaka, nato pa ukradel pištolo in strelivo. Strelni pohod je nadaljeval v budističnem templju in nakupovalnem središču.

Število žrtev in ranjenih se je povečalo
Po zadnjih podatkih je umrlo 26 ljudi, 57 je ranjenih. Sprva so poročali, da je žrtev 20 in 42 ranjenih, tajski premier Prajut Čan Oča pa je pozneje potrdil, da je žrtev in ranjenih več. "Gre za nikoli videni dogodek na Tajskem in želim, da je to zadnjič, da se je zgodilo kaj takega," je dejal premier ob obisku ranjenih v bolnišnici v Nakon Ratčasimu.

Potem ko se je 32-letnik zatekel v nakupovalno središče, v katerem je bila velika gneča, so ga obkolili vojaki in policisti, ki so napadalca v operaciji ustrelili. Prestrašeni obiskovalci so se zatekli v različne prostore nakupovalnega središča, kjer so se več ur skrivali v temi.

Napadalčev profil so na Facebooku odstranili. "Na Facebooku ni prostora za ljudi, ki storijo takšne grozljivosti, niti ne dovolimo ljudem, da bi podprli takšne napade," je v izjavi sporočil predstavnik podjetja.

Tovrstna streljanja so z izjemo juga, kjer so že desetletja nemiri, na Tajskem zelo redka.

Napadalec na Tajskem mrtev