Razočarani podporniki stranke, ki jo je sodišče razpustilo. Foto: Reuters
Razočarani podporniki stranke, ki jo je sodišče razpustilo. Foto: Reuters

Opozicija je tako zaradi prepovedi stranke Thai Raksa Čart pred volitvami, ki bodo potekale 24. marca, dobila hud udarec, saj so se močno zmanjšale možnosti za njen uspeh v boju proti strankam, povezanimi z vojaško hunto, ki je na oblasti skoraj pet let.

"Sodišče je ukazalo razpustitev stranke," je med branjem sodbe dejal sodnik Tavikiet Minakanit, ki je ob tem glavnim članom stranke za deset let prepovedal vsakršno politično delovanje.

Vidno vznemirjeni Pričapol Pongpanič, vodja stranke Thai Raksa Čart, ki je zvesta nekdanjemu tajskemu premierju Taksinu Šinavatri, je po izreku sodbe dejal, da je stranka sprejela sodbo. "Vsi smo imeli dober namen za državo." Kot poročajo mediji, so pred sodiščem, kamor je policija pred izrekom sodbe poslala več kot 1.000 policistov, številne podpornike premagale solze.

Vsi smo imeli dober namen za državo, je dejal vodja stranke Thai Raksa Čart Pričapol Pongpanič. Foto: Reuters
Vsi smo imeli dober namen za državo, je dejal vodja stranke Thai Raksa Čart Pričapol Pongpanič. Foto: Reuters

Po letu 2001 so na vseh volitvah zmagale stranke, ki so povezane z nekdanjim premierjem Šinavatro, spremenjeni volilni sistem pa naj bi prinesel spremembe in zmanjšanje vpliva nekdanjega premierja. S spremembami naj bi največ pridobile manjše stranke, v 500-članski predstavniški dom bo namreč po novem 350 članov izvoljenih neposredno, 150 pa posredno, po zelo kompleksni formuli delitve glasov.

Na eni od kandidatnih list vladajočih strank za premierski stolček kandidira vodja vojaške hunte Prajuth Čanoča. Opozicijske stranke trdijo, da bi lahko njegova kandidatura, s tem, da volilni zakoni omogočajo hunti, da imenuje 250-članski senat, privedla do izvolitve vlade, ki bi še okrepila vojaški vpliv.

Nominiranje princese povzročilo škandal
Sodišče je stranko razpustilo, potem ko ga je za to zaprosila volilna komisija. Povod za to je bilo nominiranje princese Ubolratane Mahidol za premiersko kandidatko, kar je volilna komisija označila za nasprotovanje ustavni monarhiji. Kot smo poročali, je princesin mlajši brat Maha Vadžiralongkorn, ki bo kronan na začetku maja, manj kot 24 ur po napovedani princesini kandidaturi to označil za popolnoma "neprimerno in neustavno" potezo. Princesa je po pritisku umaknila svojo kandidaturo.