Kralj Maha Vajiralongkorn bo okronan maja. Foto: Reuters
Kralj Maha Vajiralongkorn bo okronan maja. Foto: Reuters

Princesin mlajši brat Maha Vajiralongkorn, ki bo kronan na začetku maja, je manj kot 24 ur po napovedani princesini kandidaturi to označil za popolnoma "neprimerno in neustavno" potezo. Kraljeva palača je v izjavi navedla tudi del ustave, ki pravi, da mora monarhija ohraniti politično nevtralnost, poroča BBC.

Sorodna novica Tajska princesa izzvala voditelja vojaške hunte

"Čeprav se je pisno odpovedala svojemu kraljevemu nazivu, je ohranila svoj status in se ponašala kot članica dinastije Čakri," je še sporočila kraljeva palača. Princesa Ubolratana se je kraljevemu nazivu odpovedala po poroki z ameriškim državljanom v 70. letih prejšnjega stoletja.

Stranka Thai Raksa Chart, ki je povezana z vplivno politično družino nekdanjega tajskega premierja Taksina Šinavatre, je v sporočilu za medije sporočila, da "upošteva kraljev ukaz", saj je zvesta kralju in vsem članom kraljeve družine.

Zmaga se znova nasmiha generalu

Nepričakovana napoved princesine kandidature v petek je po mnenju analitikov povsem premešala karte pred volitvami, na katerih je gladko zmago pričakoval Prajut Čan Oka, vrhovni poveljnik tajske vojske v času vojaškega udara pred petimi leti, ki trenutno opravlja funkcijo premierja.

24. marca bodo v državi potekale prve demokratične volitve po vojaškem udaru pred petimi leti. Takrat je vojska odstavila premierko Jingluk Šinavatro, sestro nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki ga je prav tako odstavila vojska. Oba živita v prostovoljnem izgnanstvu.