Talibani so v devetdesetih letih izvajali zelo brutalen režim, poročila iz Afganistana pa nakazujejo, da bodo takšno politiko nadaljevali tudi v 21. stoletju. Foto: Reuters
Talibani so v devetdesetih letih izvajali zelo brutalen režim, poročila iz Afganistana pa nakazujejo, da bodo takšno politiko nadaljevali tudi v 21. stoletju. Foto: Reuters

Kot je dejal Turabi, so amputacije "nujne za varnost", poroča BBC. Po novem pa naj se tovrstne kazni ne bi izvajale v javnosti, kot so se pod prejšnjo vladavino talibanov med letoma 1996 in 2001. Obenem pa je zavrnil ogorčenje zaradi preteklih javnih usmrtitev. "Nihče nam ne bo govoril, kakšni naj bodo naši zakoni," je dejal.

V devetdesetih letih je bil Turabi znan po krutih kaznih za ljudi, ki so jih ujeli zaradi poslušanja neverske glasbe ali striženja brade. Ostre kazni se bodo po njegovih besedah zdaj sicer nadaljevale, a talibani naj bi tokrat dovolili televizije, mobilne telefone, fotografiranje in snemanje videoposnetkov.

V devetdesetih letih so talibani usmrtitve izvajali javno, na športnem stadionu v Kabulu ali na prostranem območju mošeje Eid Gah. Takrat je bil Turabi pravosodni minister in vodja verske policije oziroma ministrstva za spodbujanje vrlin in preprečevanje pregreh.

Po prevzemu oblasti v državi 15. avgusta talibani obljubljajo milejšo obliko svoje vladavine v primerjavi s tisto v devetdesetih letih.

Poročila iz Afganistana nakazujejo nadaljevanje kršitev človekovih pravic

A iz Afganistana že prihajajo številna poročila o kršitvah človekovih pravic. V četrtek je organizacija Human Rights Watch poročala, da talibani v Heratu na zahodu države iščejo vidne ženske, ženskam preprečujejo gibanje zunaj njihovih domov in jim zapovedujejo, kako naj se oblačijo.

Še v avgustu je Amnesty International sporočil, da so talibanski borci odgovorni za pokol devetih pripadnikov preganjane manjšine Hazari, ta pokol pa naj bi bil "grozljiv kazalnik", kaj lahko prinese nova vladavina talibanov.

Le nekaj dni, preden so talibani prevzeli oblast v Kabulu, je talibanski sodnik v mestu Balk na severu Afganistana Hadži Badrudin za BBC dejal, da podpira ostro in dobesedno interpretacijo islamskega verskega prava. Za spolni odnos, če nisi poročen ali poročena, je predvidena kazen 100 udarcev z bičem, je dejal, tatvine pa bi morale biti po njegovih besedah kaznovane s sekanjem roke. S takšnim stališčem se strinjajo nekateri ultrakonservativni Afganistanci.

Po novem prevzemu oblasti imajo talibani potrebo po mednarodnem priznanju njihove vladavine, zato se skušajo predstavljati s prenovljeno podobo.