Dekleta lahko obiskujejo zgolj osnovne šole. Foto: Reuters
Dekleta lahko obiskujejo zgolj osnovne šole. Foto: Reuters

Talibani so v izjavi pred današnjim odprtjem zgolj sporočili, da se bodo srednje šole znova odprle, a pri tem deklet ali žensk niso omenili. "Spodbujamo vse profesorje in dijake, da se zdaj vrnejo v šole," so zapisali.

V Afganistanu so srednje šole običajno namenjene dijakom v starosti od 13 do 18 let. Večina šol je tudi ločenih po spolu, kar talibanom še olajša popolno zaprtje šol za dekleta.

Ena od afganistanskih najstnic, ki je do zdaj sanjala o poklicu odvetnice, je za BBC povedala, da je obupana. "Skrbi me za prihodnost. Vse je videti zelo temačno," je dejala. "Vsak dan se zbudim in se vprašam, zakaj sem še živa? Bi morala posedati doma in čakati, da kdo potrka na vrata in me prosi za roko? Je to res edini smisel biti ženska?"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njen oče pa: "Moja mati je bila nepismena, zato jo je moj oče nenehno zasmehoval in jo označeval za idiotko. Nikdar si nisem želel za svojo hčerko, da postane kot moja mama."

Neka druga dijakinja, 16-letnica iz Kabula, je dejala, da je "žalosten dan". "Želela sem si postati zdravnica! In te sanje so se zdaj razblinile. Mislim, da nas ne bodo spustili nazaj v šolo. Ne želijo si izobraženih žensk."

Zaprli ministrstvo za ženske zadeve

Pred dnevi so talibani sicer sporočili, da bodo ženske lahko obiskovale univerze, da pa ne bodo mogle študirati ob moških kolegih, prav tako bodo imele zelo strog kodeks oblačenja. A nekateri so poudarili, da bodo nova pravila dejansko izključila ženske iz izobraževanja, ker univerze nimajo finančnih sredstev za ločena predavanja. Poleg tega pa prepoved srednješolske izobrazbe za dekleta pomeni, da so jim s tem zaprta tudi vrata do visokega izobraževanja.

Kljub vsem obljubam, ki so jih talibani podali, njihovi zadnji odloki nakazujejo, da se Afganistan vrača k strogemu režimu 90. let. V petek so talibani tudi zaprli ministrstvo za ženske zadeve in ga zamenjali z ministrstvom za širjenje kreposti in preprečevanje pregreh.

Med talibansko vladavino med letoma 1996 in 2001 je bil cilj omenjenega ministrstva uveljavljanje strogih verskih doktrin, kar je zajemalo tudi pošiljanje t. i. policije za moralo na ulice, da bi tako z nasiljem uveljavljali šeriatsko pravo.

Talibanska patrulja v Džalalabadu. Foto: EPA
Talibanska patrulja v Džalalabadu. Foto: EPA

Eksplozije v Džalalabadu

V mestu Džalalabad na vzhodu Afganistana pa so danes odjeknile tri eksplozije, katerih tarča je bil po neuradnih navedbah konvoj vozil talibanov. Umrla sta dva človeka, še 19 je ranjenih. Ni znano, ali so med žrtvami talibanski borci ali civilisti.

Po prvih podatkih je eksplozijo povzročila eksplozivna naprava, pritrjena na osebno vozilo. Talibani so to taktiko v zadnjih dveh desetletjih pogosto uporabljali za izvajanje napadov na svoje nasprotnike, predvsem na nekdanje predstavnike afganistanske vlade.

Ameriška vojska priznala, da so v napadu v Kabulu namesto teroristov ubili deset civilistov

Eksplozija je odjeknila tudi v zahodnem delu Kabula, ranjena sta bila najmanj dva človeka.

Iranski predsednik ne bo dovolil Islamske države ob meji

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem sporočil, da Iran ne bo dovolil prisotnosti Islamske države (IS) ob afganistansko-iranski meji.

Talibani ministrstvo za ženske zamenjali z ministrstvom za preprečevanje pregreh

"Ne bomo dovolili, da bi se skrajna skupina Islamska država zadrževala ob naši meji in napadla druge države in regijo," je dejal Raisi ob koncu svojega obiska v Tadžikistanu. Iran si z Afganistanom deli 900 kilometrov meje.

Teheran med letoma 1996 in 2001 talibanov ni priznal za voditelje Afganistana. V zadnjih letih naj bi se odnos spremenil, saj je Iran ob prevzemu oblasti talibanov sporočil, da morajo biti "del prihodnje rešitve" v Afganistanu.

Raisi je sicer kritiziral tudi talibansko vlado in opozoril, da vlada, ki pripada le eni etnični ali politični skupini, ne more rešiti krize v Afganistanu. Talibane je pozval k sestavi vlade, ki bo zastopala vse Afganistance.

ZDA v napadu pred umikom iz Kabula ubile 10 civilistov