Številni prebivalci so v potresu izgubili vse svoje imetje. Foto: Reuters
Številni prebivalci so v potresu izgubili vse svoje imetje. Foto: Reuters

Afganistanski reševalci so končali prvo fazo reševanja, potem ko so se od srede zjutraj borili s časom in močnim deževjem, da bi dosegli odrezana območja na vzhodu Afganistana, ki jih je prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih.

Na prizadetih območjih so oblasti vzpostavile začasna zatočišča, vse, ki so utrpeli poškodbe, pa so prepeljali v bolnišnice. Država prizadetim družinam pomaga tudi finančno.

Pomoč Afganistanu pa so po navedbah tamkajšnjih oblasti dostavile sosednje države in bolnišnice v odročnem predelu blizu meje s Pakistanom je tako dosegla prva pošiljka zdravniške pomoči. Zaradi odročnosti območja je oskrbovanje prizadetih prebivalcev močno oteženo.

Po podatkih urada ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v potresu z magnitudo 6,1 življenje izgubilo vsaj 1036 ljudi, še 1600 pa jih je bilo poškodovanih. Med žrtvami so pri Unicefu našteli vsaj 121 otrok. Uničenih je bilo približno 10.000 domov.

Potres z magnitudo 6,1 je porušil tudi daljnovode in oddajniške stolpe. Zaradi močnega deževja pa so območje potresa prizadele tudi poplave in plazovi, ki so še dodatno otežili dostop do prizadetih krajev.

Katastrofa je velika preizkušnja za vladajoče talibane, ki so jim zaradi kršenja človekovih pravic številne tuje vlade prekinile dobavo pomoč, odkar so lani avgusta prevzeli nadzor nad državo.

"Pozivamo vse humanitarne organizacije, da pomagajo ljudem," je dejal tiskovni predstavnik vlade najbolj prizadete pokrajine Paktika Mohammad Amen Hozifa.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo Afganistanu zagotovili humanitarno pomoč v vrednosti 7,5 milijona dolarjev, vključno s šotori, brisačami, posteljami in drugim materialom za pomoč prizadetim v potresu.

Prizadeti prebivalci se soočajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin. Foto: Reuters
Prizadeti prebivalci se soočajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin. Foto: Reuters