Oblasti se bojijo, da bi bilo žrtev še več. Foto: EPA
Oblasti se bojijo, da bi bilo žrtev še več. Foto: EPA

"Opolnoči smo začutili potresni sunek. Tako otroci kot jaz smo začeli kričati," se spominja tragičnega dogodka prebivalka afganistanske regije Paktika na jugovzhodu države.

Potres s stopnjo 6.1 so čutili tudi v Pakistanu in Indiji, epicenter pa je bil okoli 44 kilometrov od mesta Khost.

Sorodna novica V potresu na vzhodu Afganistana umrlo najmanj 1000 ljudi, 1500 je ranjenih

Po do zdaj znanih podatkih je v Afganistanu umrlo najmanj tisoč ljudi, več kot 1500 je ranjenih.

Hiše iz blata zasule družine

Ker se je potres zgodil ponoči, je večina ljudi še spala. Kmalu je sledilo več popotresnih sunkov.

Hiše, zgrajene iz blata, so dobesedno zasule cele družine. "Potres je porušil hiše naših sosedov. Ko smo prišli, je bilo veliko mrtvih in ranjenih," je dejal očividec o potresu, ki je s tlemi dobesedno zravnal celo vas v Gayani.

"Odpadel je strop. Bil sem ujet, a sem lahko videl nebo. Ramo sem imel izpahnjeno, bolela me je glava, a sem se rešil. Prepričan sem, da je sedem ali devet članov moje družine, ki so bili v isti sobi z menoj, mrtvih," je dejal za BBC preživeli.

Prekinjene telefonske povezave

Oblasti se bojijo, da bo žrtev naravne nesreče še več, domačini v odročnih krajih so prepuščeni sami sebi.

Ker so bili v potresu porušeni telekomunikacijski oddajniki, na območju ni telefonske povezave, kar pomeni, da preživeli niti ne morejo poklicati svojih družinskih članov.

Nezadostno oskrbovane bolnišnice

Reševalcem delo otežuje močno deževje in pomanjkanje virov, tako finančnih kot človeških – med žrtvami so namreč tudi usposobljeni medicinski delavci.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Že pred potresom nismo imeli dovolj bolnišnic, zdaj pa je potres uničil še te, ki smo jih imeli," je dejal član medicinskega osebja. "Ne vem, koliko kolegov je sploh preživelo."

Talibani prosili za pomoč

Talibanske oblasti so tako že v sredo prosile mednarodno skupnost za pomoč. Kot je dejal višji talibanski uradnik Abdul Qahar Balkhi, mora biti pomoč "zelo velika, saj takšnega poteka v državi ne pomnijo več desetletij".

Oblasti prav tako nimajo vzpostavljenega mehanizma za odziv v izrednih razmerah in to kljub temu da leži država na tektonsko izjemno aktivnem območju – letno v potresih umre v povprečju 560 ljudi. V zadnjem desetletju pa več kot 7000.

"Ljudje odstranjujejo kamne, blato in opeke z rokami. V teh vaseh ni sodobne opreme," je pojasnila Sam Mort z Unicefa.

Združeni narodi poslali pomoč

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dejal, da so na prizadeto območje že razposlali veliko ekipo medicinskega osebja in medicinskih zalog, hrano in začasna bivališča.

Po podatkih Združenih narodov pa se država sooča tudi s hudim pomanjkanjem hrane, zaradi katerega naj bi trpelo kar 93 odstotkov gospodinjstev.

Karmen W. Švegel: Kmetje beračijo v Kabulu

Kot je poročala RTV-jeva dopisnica Karmen W. Švegl, so številni mali kmetje, ki skrbijo za preživetje Afganistanec, zapustili svoje kmetije, saj tam niso mogli ničesar več predelati. Odšli so v prestolnico Kabul, kjer poskušajo najti priložnostna dela ali pa z beračenjem nahraniti svoje družine.

"Z umikom tujih sil je državo zapustila tudi elita, številne humanitarne organizacije, dobro plačanega dela v Afganistanu enostavno ni mogoče več najti. Javni uslužbenci že mesece niso dobili plačila, tako da so razmere zelo hude. Narava pa Afganistancem očitno ne prizanaša in lahko vidimo, da se država pogreza v vse hujšo krizo."

Katastrofalne posledice potresa v Afganistanu