Afganistanske vladne sile imajo v spopadih s talibani velike izgube. Foto: EPA
Afganistanske vladne sile imajo v spopadih s talibani velike izgube. Foto: EPA

Kot so sporočili, bo operacija Fath (zmaga po arabsko) potekala po vsem Afganistanu, njen namen pa bo "končanje okupacije" in "očiščenje naše muslimanske domovine od invazije in korupcije", poroča Al Džazira.

Napoved spomladanske ofenzive je sicer predvsem simbolična, saj so tudi v zimskih mesecih neprestano potekali spopadi med talibani in afganistanskimi vladnimi silami in ameriško vojsko.

Talibani svojo ofenzivo opravičujejo z naznanitvijo afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija, ki je prejšnji mesec napovedal vladno ofenzivo. Ganijeva napoved po besedah talibanov kaže, da "sovražnik še vedno hoče doseči svoje zlonamerne cilje z uporabo sile".

Talibane so ZDA leta 2001 zrušile z oblasti, kljub temu pa ta skupina obvladuje velik del Afganistana. Foto: EPA
Talibane so ZDA leta 2001 zrušile z oblasti, kljub temu pa ta skupina obvladuje velik del Afganistana. Foto: EPA

Talibani so pozvali afganistanske vojake, policiste in druge provladne borce, naj se jim raje pridružijo. Dejali so, da se bodo še naprej borili, čeprav so njihove sile po državi napredovale, saj imajo tuje sile v Afganistanu še vedno vojaški in politični vpliv. "Naše džihadistične dolžnosti še ni konec," pravijo talibani.

Tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva Kais Mangal je dejal, da je talibanska ofenziva "navadna propaganda". "Talibani ne bodo dosegli svojih zlobnih ciljev in njihova operacija bo poražena kot v preteklih letih," je dejal.

Talibani nadzorujejo velik del države

Talibani sicer nadzorujejo ali se za nadzor borijo na polovici ozemlja države, afganistanske vladne sile pa imajo velike izgube.

V ponedeljek so bili v napadu talibanov na zračno oporišče Bagram severno od Kabula ubiti trije ameriški vojaki.

ZDA so vodile že več krogov pogovorov s talibani, s čimer želijo doseči konec spopadov. Talibani so do zdaj sicer zavračali pogovore z afganistansko vlado, ki jo imenujejo "lutka" Zahoda.

Po podatkih ZN-a je bilo lansko leto rekordno po številu ubitih in ranjenih civilistov v Afganistanu. Skupaj jih je bilo 10.993.

ZDA, ki so Afganistan napadle leta 2001, imajo v državi okoli 14.000 vojakov. Decembra so se sicer pojavila poročila, da naj bi ameriški predsednik Donald Trump načrtoval to število prepoloviti, a se to ni zgodilo.