Najhujša železniška nesreča v Tajvanu v zadnjih sedmih desetletjih se je zgodila, ko je hitri vlak zadel tovornjak, ki je na železniške tire zdrsnil z bankine na gradbišču ob progi. Kot poroča Reuters, naj vodja gradbišča ne bi dovolj pritisnil na zavoro na tovornjaku.

Vodjo gradbišča so danes po plačilu 15.000 dolarjev (približno 12.750 evrov) varščine izpustili na prostost. Tožilci so že napovedali pritožbo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na vlaku, ki je bil na poti iz Tajpeja v Taitung na vzhodni obali, je bilo nekaj manj kot 500 ljudi, številni med njimi so se zaradi prazničnega časa, Tajvanci praznujejo t. i. dan čiščenja grobov, odpravljali na počitnice za podaljšan konec tedna. Vlak se je severno od Hualiena iztiril v predoru, potem ko je lokomotiva že zunaj zadela tovornjak.

Sorodna novica V eni najhujših železniških nesreč v Tajvanu umrlo najmanj 48 ljudi

Po navedbah predstavnika pravosodnega ministrstva so tožilci na sodišču podali zahtevo za prijetje vodje gradbišča, ki mu očitajo, da je povzročil smrti iz malomarnosti, poneveril pa naj bi tudi dokumente. "Tožilci bodo gotovo pospešili preiskavo in razjasnjevanje okoliščin nesreče ter tudi drugih osumljencev, vpletenih v primer." Kot je dejal za Reuters, pričakuje, da bo sodišče zahtevo odobrilo v nedeljo. Vodja tožilstva v Hualienu je dejal, da tožilci na kraju nesreče zbirajo dokaze.

Število žrtev bi se lahko povečalo

Delavci so danes začeli odstranjevati dele vlaka, ki je zunaj predora, medtem ko najbolj poškodovani vagoni ostajajo v predoru. Po navedbah predstavnika gasilcev je veliko možnosti, da bodo našli še nova trupla.

Tajvanska predsednica med obiskom bolnišnice, v kateri so oskrbeli ranjene v železniški nesreči. Foto: Reuters
Tajvanska predsednica med obiskom bolnišnice, v kateri so oskrbeli ranjene v železniški nesreči. Foto: Reuters

V bolnišnici ostaja 40 ranjencev, skupno je bilo poškodovanih 178 ljudi. V bolnišnici jih je obiskala predsednica Tsai Ing Wen, ki se je ob tem tudi zahvalila vsem, ki so pomagali po nesreči. "To kaže na dobro plat tajvanske družbe." Vlada je odredila, da bodo v znak žalovanja zastave v državi tri dni spuščene na pol droga.

Pred nesrečo v Hualienu se je najhujša železniška nesreča v Tajvanu zgodila leta 1948, ko je po ocenah v požaru, ki je zajel vlak, umrlo 64 ljudi.

V Tajvanu ni nobenih omejitev za potovanja zaradi pandemije covida-19, saj oblasti dobro nadzorujejo širjenje novega koronavirusa. V bolnišnicah je tako le nekaj bolnikov, navaja Reuters.